Komité for energi i bygninger har utarbeidet et forslag til kriterier for lavenergi- og passivhus basert på NS 3700.

Etter en høringsrunde har komiteen fått 152 kommentarer. Nå blir disse vurdert av en arbeidsgruppe, deretter utarbeides et nytt utkast.

Komiteen skal møtes i juni for å ta stilling til det nye utkastet. Mats Eriksson fra Foreningen for Ventilasjon, Kjøling og Energi i Norsk Teknologi er leder for komiteen som utarbeider Passivhusstandard og krav til lavenergiboliger. Og går det som han håper, vil en ny standard være klar i løpet av noen måneder.

De nye kravene til lavenergi- og passivhus går lenger enn dagens energikrav i henhold til TEK 2007.

Passivhus-krav er et nytt fenomen i Norge, inspirert av krav det tyske Passivhaus Institut utarbeidet på 90-tallet.

De tyske kravene kan ikke overføres direkte til Norge, blant annet på grunn av klima.
Det er debatt internt i komiteen om flere av forslagene til krav. Miljøforkjemperne står mot næringsinteresser.

– Skillelinjene går mellom dem som ønsker veldig strenge krav til utførelse, prosjektering og bruk av begrepet passivhus, som kun kan oppnås av de aller mest motiverte, og næringsaktører som ønsker krav som er mulig å oppnå for mange, sier Eriksson til Teknisk Ukeblad.

Dersom de ikke oppnår det før det store komitémøtet i juni, der de anbefalte kravene etter planen skal besluttes, kan det bli aktuelt å legge ved et par alternative formuleringer som det kan stemmes over.

Blant stridstemaene, som også blir framhevet i høringsbrevet, er spørsmålet om Norge skal inndeles i ulike klimasoner med ulike krav.

Les hele artikkelen på tu.no