Det var den dagen regjeringen la frem sin krisepakke. Vi lot krise være krise og besøkte Tour & Andersson AS, en av de mange VVS-leverandørene som så langt ikke har merket noen krise. Der møtte vi administrerende direktør Ove Hjelleset som smilte fra øre til øre mens han regnet prosenter.
– 23 prosent opp i januar, det er fantastisk, sier Ove Hjelleset. Men han tror ikke det har mye med gode eller dårlige tider å gjøre: Økningen viser først og fremst at langsiktig og seriøst arbeid med gode produkter betaler seg. Det er ikke nok å være stor, uten kontinuerlig arbeid blir du snart liten.

Blant de produktene som skal gjøre store TA enda større i Norge, er Pneumatex og TA Regulator. Pneumatex er et sveitsisk firma som arbeider med ekspansjon og luftutskilling, og dette skal nå innarbeides i TA`s system.

– Det er menneskene som avgjør om det blir suksess eller fiasko, fremhever Ove Hjelleset. – I denne bransjen må du satse og yte service, og ikke minst levere kunnskap. Derfor legger vi så stor vekt på kurs og seminarer, vår kunder må ha kunnskap om teknikk og produkter. For det er ikke alle produkter som holder hva de lover. Vi vet om tre anlegg der andres ventiler ikke fungerte – de ble skåret ut og våre satt inn i stedet. Det fungerte. I tillegg til å være innreguleringsorgan er innreguleringsventiler et viktig diagnoseverktøy om noe skulle gå galt. På dette området er ventilens konstruksjon helt avgjørende for hvilke muligheter man har.

I likhet med sine konkurrenter har TA fordelen av å arbeide i et marked som nesten er nødt til å vokse. Nye miljøkrav gjør at vannbåren varme blir en vinner, både i boliger og næringsbygg.

– Størstedelen av vår omsetning går til næringsbygg, men vi leverer jo også svært mye radiatorventiler og koblinger til boliger, og i dette markedet har vi registrert at det er en viss tilbakegang.
De aller fleste av oss vil jo få en bedre økonomi i 2009 pga. lavere rente, men det store spørsmålet blir om vi tør å bruke disse pengene ute i markedet.

Salget av VVS-produkter over grossist steg 6 prosent i 2008. For TA steg det 18 prosent.

Virksomheten i Tour & Andersson går tilbake til 1897, da August Hilmer Andersson begynte å produsere VVS-produkter i Ljung. I 1941 ble det innledet et samarbeid med Tour Agenturer, og i 1977 gikk de to selskapene sammen under navnet Tour & Andersson AB (TA). I 1995 ble TA delt i to selskaper og TA Hydronics ble navnet på VVS-delen. I 1997 ble eierselskapet Incentive kjøpt av det børsnoterte engelske industrikonsernet IMI plc og lagt inn under gruppen Indoor Climate. I dag er navnet igjen Tour & Andersson.