Det er blitt kjørt en rekke forsøk med både drikkevann og i svømmehaller. PoolSan er nå til godkjenning ved Folkehelseinstituttet. Det er allerede godkjent i England brukes også i mange land i Sør-Europa.

Alle som lider under bivirkninger fra klor i svømmehaller vil få en bedre hverdag. Stoffet gir ikke astmatiske plager, røde øyne og tørr hud.

Det er den tidligere direktøren i Viken Fjernvarme, Lars-Anders Lorvik som står bak introduksjonen av PoolSan på det norske markedet. Og han forteller at stoffet ble funnet opp av en ansatt i Sør-Afrikas metallurgiske industri.

– Han kom hjem fra ferie, og fant bassenget sitt så gjengrodd med alger at det var umulig å bruke. Han prøvde seg frem med noen produkter fra egen industri og fant at ioniske oppløsninger av kobber og sølv tok livet av algene.

Senere er det videreutviklet til en serie produkter for vannbehandling.

PoolSan er en kompleks ionisk vannoppløsning som inneholder kopper, sølv, sink, aluminium og gull.  Den mikroskopiske virkningen av de naturlige mineralske ionene i PoolSan er at alger og bakterier i vannet blir drept gjennom endringer i en enzymprosess ved at ionene bryter ned DNA-strukturen og celleveggene.

Deretter flokker de elektrisk ladede partiklene seg sammen slik at de blir fanget av filteret eller faller til bunnen av bassenget for oppsuging. Ionene ligger i vannet som en stabil ingrediens inntil de er brukt opp i prosessen.

– I bassenger der det brukes klor er det flere av disse parametrene som ikke blir målt fordi de ikke faller inn under helsemessige forskrifter og fordi kunnskapen mangler. Da vi begynte med PoolSan oppdaget vi det nærmest som en bieffekt.

- Men den vannkvaliteten som ofte er i bassenger bidrar til at fliser løsner og betongen smuldrer. Det er en rekke skader i bassenger der murere er blitt beskyldt for dårlig arbeid til tross for at det er vannkvaliteten som har forårsaket skadene, sier Lorvik.

Mer på www.poolsan.no