Mangelfullt vedlikehold av avløpsnett er hovedårsaken til at den kommunale rensingen ikke holder mål. Nå forbereder KLIF nye krav til utslipp, og herunder med spesifikke krav til nettopp avløpsnettene.

Lekker til det dobbelte
KLIF  jobber i disse dager med en ny mal for utslippstillatelser. Etter signaler som er gitt vil denne inneholde mer detaljerte krav til ledningsnettets ytelse, og ikke minst at det holder tett. Dette har sin årsak i det faktum at halparten av kloakken er vann som lekker inn i avløpsnettet.

Etter hva vvsforum erfarer har forslaget nylig vært en runde ute til høring hos Fylkesmennenes Miljøvernavdeling, nå forbereder man et endelig forslag.

- Det er for tidlig å si hva kravene vil bli, men det stemmer at vi arbeider med dette, sier Terje Farestveit hos KLIF til vvsforum.
At man nå velger å legge mer vekt på ledningsnettets kvalitet er at dette i årenes løp har blitt en kommunal salderingspost med et etterslep.
Man snakker om milliarder på landsbasis. Flere steder flykter man at avløpssystemet er i ferd med å bryte sammen.

I miljøvernkretser regner man med at malen blir sendt ut på intern høring til Fylkesmennene og andre interne aktører før sommeren. Det betyr at den tidligst blir tatt i bruk fra 2013.

Fosfor bekymrer
Vvsforum har nylig rapportert at annenhver liter kloakk er fremmedvann, som hovedsak skyldes lekkasjer inn til kloakknettet fra grunnen.

Fra 2004 til 2010 har økningen av utslipp av fosfor, som der den viktigste næringssalten i ferskvann, hatt en økning på om lag sju prosent.

− Utslipp av fosfor til vann og innsjøer kan føre til økt algevekst. Ukontrollerte utslipp via overløp og lekkasjer kan også gi oppblomstring av uønskede bakterier som kan påvirke drikkevannskilder, jordbruksvanning og forholdene på badeplasser, sier Ellen Hambro direktør for Klima- og forurensningsdirektoratet på KLIFs hjemmeside.

Totalt for landet er utslippene av fosfor fra kommunale avløpsrenseanlegg i 2010 beregnet til i overkant av 800 tonn. Med lekkasjer og overløp fra ledningsnettet blir det totale utslippet nesten 1300 tonn. På toppen av et dårlig avløpsnett kommer økt nedbør de senere årene. Dette fører til at regnvannet enten sprenger pumpestasjonene eller renseanleggene. I begge tilfeller klarer man ikke rensekravene og kloakken spyles rett ut i miljøet eller passerer urenset gjennom renseanleggene.

Regnvannet kommer med andre ord på toppen av de enormene lekkasjene i kloakknettet.