Forbrukerrådet har lenge jobbet for fritt tilgjengelige standardkontrakter. Våren 2008 sendte Forbrukerrådet og BNL brev til regjeringen med ønske om å få frikjøpt standardkontraktene for bygg- og håndverkertjenester.
- Vi ser ingen grunn til at forbrukerne nå skal bli møtt av håndverkere som ikke vil skrive kontrakt, eller som benytter seg av egne formularer, sier Roger Helde

Kan begrense tvister
Forbrukerrådet mottar over 5000 henvendelser årlig fra forbrukere i forbindelse med bygge- og oppussingsarbeider. En undersøkelse Forbrukerrådet gjennomførte i 2009 basert på henvendelsene til Forbrukerrådet ved oppussing og vedlikehold, viste at halvparten av tvistene gjaldt pris, tidspunkt for ferdigstillelse og materialvalg.

I mange tilfeller tilbyr ikke håndverkeren kontrakt for mindre oppdrag. Klagesaker som Forbrukerrådet mottar dreier seg om hvilke muntlige løfter håndverkeren har gitt, og hva partene har avtalt.
- Ved å bruke disse kontraktene nå unngår man diskusjoner og tvister på disse punktene, sier Roger Helde.

Samfunnsnytte
Forbrukerrådet mener at tilgjengelige kontrakter kan føre til økt produksjon og lavere priser.
- Dette vil både sikre forbrukerens rettigheter i henhold til hva som er avtalt og øke bransjens omdømme. Håndverkeren kan bruke sin arbeidsdag på å utføre et faglig godt håndverk og ikke på unødige diskusjoner og reklamasjoner vedrørende hva som er avtalt. Skriftlighet vil derfor også gi en samfunnsmessig gevinst gjennom økt produksjon, og dertil lavere priser, sier Roger Helde

Krever innsats fra forbrukere og håndverkere
- Vi håper forbrukerne nå blir bevisst denne muligheten og krever bruk av standardkontrakter om ikke håndverkeren gjør det, sier Roger Helde. - Det er også underlig at håndverkere ikke er flinkere til å benytte kontrakter. Dette er kontrakter fra Standard Norge som håndverkerbransjen selv har framforhandlet i samarbeid med Forbrukerrådet, sier Roger Helde

Standardkontraktene for kjøp av håndverkertjenester, bygging av boliger og fritidsboliger, samt standarder for overtagelse av ny bolig er nå tilgjengelige. Disse standardene har tidligere kostet 260.-

Barne- og likestillingsdepartementet, Forbrukerrådet, Husbanken og Byggenæringens Landsforening (BNL) har sørget for at Standard Norges forbrukerkontrakter til bruk ved oppussing og vedlikehold samt bygging eller kjøp av nye boliger nå er gratis tilgjengelige.

Følgende kontrakter er frikjøpt:

Byggblankett 3425 - Bustadoppføringslova - Kontrakt om planlegging og oppføring av bolig eller fritidsbolig på forbrukerens tomt
Kontrakten skal brukes i avtale mellom forbruker og entreprenør, dersom entre­prenøren påtar seg det hovedsakelige av planlegging og oppføring av bolig, inklu­dert fritidsbolig, på en tomt som disponeres av forbrukeren.

Byggblankett 3426 A - Bustadoppføringslova - Kontrakt om utførelse avarbeider i forbindelse med oppføring av bolig eller fritidsbolig. Mindrebyggearbeider. Vederlag mindre enn 2 G.
Kontrakten skal brukes i avtale mellom forbruker og entreprenør, dersom entre­prenøren påtar seg oppføring av bygning til boligformål, inkludert fritidsbolig, på en tomt som disponeres av forbrukeren. Forutsetningen for å bruke denne kon­trakten er at forbrukeren leverer tegninger og beskrivelser. Kontrakten kan også brukes ved avtaler om f.eks. grave- og grunnarbeid, tømrer- og innredningsarbeid, rørleggerarbeid, elektrikerarbeid, malerarbeid, så lenge arbeidet utføres som ledd i oppføring av ny bolig. Byggblankett 3426 A er ment for arbeider der vederlaget er mindre enn 2 G.

 

Byggblankett 3426 B - Bustadoppføringslova - Kontrakt om utførelse avarbeider i forbindelse med oppføring av bolig eller fritidsbolig. Mindrebyggearbeider. Vederlag over 2 G.
Kontrakten skal brukes i avtale mellom forbruker og entreprenør, dersom entre­prenøren påtar seg oppføring av bygning til boligformål, inkludert fritidsbolig, på en tomt som disponeres av forbrukeren. Forutsetningen for å bruke denne kon­trakten er at forbrukeren leverer tegninger og beskrivelser. Kontrakten kan også brukes ved avtaler om f.eks. grave- og grunnarbeid, tømrer- og innredningsarbeid, rørleggerarbeid, elektrikerarbeid, malerarbeid, så lenge arbeidet utføres som ledd i oppføring av ny bolig. Byggblankett 3426 B er ment for arbeider der vederlaget er på mer enn 2 G.

Byggblankett 3427 - Bustadoppføringslova - Kontrakt om kjøp av bolig eller fritidsbolig som ikke er fullført
Kontrakten skal brukes i avtale mellom forbruker og entreprenør om rett til tomt med ny, selveiet bolig, inkludert fritidsbolig, og seksjonerte boliger i boligsameier samt andel i borettslag, når det arbeidet som entreprenøren står for, ennå ikke er fullført på tidspunktet for avtaleinngåelsen.

Byggblankett 3428 - Avhendingslova - Kontrakt om kjøp av ny bolig eller fritidsbolig som er fullført
Kontrakten skal brukes i avtale mellom kjøper og selger om rett til fast eiendom med ny, selveiet bolig, inkludert fritidsbolig, og seksjonerte boliger i boligsameier samt andel i borettslag, når det arbeidet som skal utføres på eiendommen er full­ført på tidspunktet for avtaleinngåelsen.

Byggblankett 3429 A - Bustadoppføringslova - Kontrakt om rett til tomt med byggeklausul for bolig eller fritidsbolig
Kontrakten skal brukes i avtale om rett til tomt dersom selger eller bortfester av tomten senere skal utføre byggearbeidene på tomten.

Byggblankett 3429 B - Bustadoppføringslova - Kontrakt om planlegging og oppføring av bolig eller fritidsbolig på tomt med byggeklausul
Kontrakten skal brukes i avtale om planlegging og oppføring av selveierbolig, her­under fritidshus, dersom retten til tomten tidligere er overført fra entreprenøren.

Byggblankett 3404 - Forbrukerkjøpsloven - Kontrakt om kjøp av byggesett til bolig og andre bygninger
Kontrakten skal brukes i kontrakter mellom forbruker og selger om kjøp avbyggesett til bolig og andre bygninger.

Byggblankett 3501 - Håndverkertjenesteloven - Avtale om arbeider på fast eiendom – Avtalt vederlag 1,5 G (Folketrygdens grunnbeløp) eller mer
Kontrakten skal brukes i avtale mellom forbruker og håndverker om arbeider på fast eiendom, bortsett fra avtaler om oppføring av ny bolig, herunder fritidsbolig. Forutsetningen er at det avtalte vederlaget er på 1,5 G eller mer.

Byggblankett 3502 - Håndverkertjenesteloven - Avtale om arbeider på fast eiendom – Avtalt vederlag mindre en 1,5 G (Folketrygdens grunnbeløp)
Kontrakten skal brukes i avtale mellom forbruker og håndverker om arbeider på fast eiendom, bortsett fra avtaler om oppføring av ny bolig, herunder fritidsbolig. Forutsetningen er at det avtalte vederlaget er på mindre enn 1,5 G.

Byggblankett 8430 C - Overtakelse av bygg og anlegg - innkallingsbrev
Dette er et innkallingsbrev som brukes ved overtakelse av bolig.

Byggblankett 8430 D - Overtakelse av bygg og anlegg - overtakelsesprotokoll
Dette er en overtakelsesprotokoll som fylles ut ved overtakelse av bolig.

Byggblankett 8430 E - Overtakelse av bygg og anlegg - mangelliste
Dette er en mangelliste som brukes ved overtakelse av bolig dersom den har mangler

Kilde:nrl.no