- Dette regelverket skal også EØS-landene slutte seg til, forteller daglig leder John Akre-Aas i Moderne Kjøling AS til VVS-forum. – Regelverket er en milepæl og skulle vært i drift også i Norge fra 4. juli, men byråkratiet må først gjøre sitt. Når det har skjedd blir F-gassereguleringen en del av norsk lov- og forskriftsverk som vi må forholde oss til. Ingen vet ennå når regelverket trer i kraft i Norge, men uansett når det skjer, tror jeg det blir som julekvelden på kjerringa for mange.

– Hvordan forholder Moderne Kjøling seg til det som skjer, John Akre-Aas?
– Min holdning overfor kunder er at vi oppfører oss som om dette allerede gjelder, vi skal ikke stride mot nytt regelverk. Det er meningsløst å fortsette å selge utstyr som om få måneder eller så er i strid med et regleverk som skal beskytte miljøet. Reguleringen er en forordning og skal være lik i alle land, den skal bare oversettes. Den danske teksten er tilgjengelig på Internett.

– Hva vil regelverket innebære i praksis?
– Den vil berøre utstyr, men enda mer sentralt er kravene til kontrollrutiner. F-gassreguleringen vil også omfatte eksisterende anlegg og sertifikatet for den som skal utføre kontrollene. Også loggføring hører med, og det er et godt sted å begynne allerede nå

– Det ser ut til å være vanskelig å finne gasser som kan erstatte dagens F-gasser på en fullgod måte. Hva skjer på dette området, Akre-Aas?
– Foreløpig er det ingen gjennombrudd. Klor- og fluorbaserte hydrokarboner er utviklet for å være veldig kjemisk stabile. Deres gode egenskaper er knyttet til at de ikke er giftige eller brennbare, men de er bare nedbrytbare ved veldig høye temperaturer. Naturen har ingen prosess for å ”knekke” molekylene, derfor tar det så lang tid før de brytes ned i naturen. Og så lenge de ikke er brutt ned, er de drivhusgasser. De egenskapene som ble etterstrebet da gassene ble utviklet, er også problemet. Alternativene er giftige eller eksplosjonsfarlige gasser.

– Det er nå bare drøye seks måneder før salg av R22 blir forbudt, opplyser Akre-Aas. – Fra 2010 til 2015 skal markedet betjenes av resirkulert R22. Det gjør det viktig at gassen fra større anlegg gjenvinnes, slik at det ikke blir mangel på R22. Resirkuleringen skal skje hos Returgass i Hokksund, det er bransjens miljøalibi. De fleste R22-anlegg kan modifiseres slik at de kan ta i bruk R407C, som også er en F-gass. Bransjens grunnleggende utfordring er mest knyttet til det å ta i bruk mer moderne teknologi.

F-gasser skal brukes, ikke slippes ut. Det norske politiske svaret heter miljøavgift, den er vår tids avlat. Den skal minske prisdifferansen opp til en mer moderne teknologi. Denne avgiften gjør kuldemedier til noe av det mest lønnsomme å smugle. EU regelverket inneholder derfor også kontroll med produksjons- og importvolum og stiller krav til kuldemedieregnskap for aktørene i branjen.

Da VVS-forum besøkte Moderne Kjøling i Brobekkveien 90, var det stor stemning på lageret og mange montører som skulle hente utstyr. Så er det heller ingen grunn til misstemning, men uansett hvor kaldt man har det, så er konjunkturene ikke til å fornekte:

– Vi er sterkt knyttet til byggebransjen, både nybygg og rehabilitering. Det betyr at vi berøres umiddelbart av konjunkturene, men korte vedlikeholdsintervaller på kjøleanlegg gjør oss mindre konjunkturfølsomme enn de fleste andre i byggebransjen. Denne stabiliteten blir enda bedre med den nye F-gassreguleringen som stiller strengere krav om regelmessig vedlikehold.


Moderne Kjøling AS er en ledende norsk kuldegrossist med 28 ansatte og en årsomsetning på over 144 millioner kroner (2008). Moderne Kjøling Trondheim AS har 6 ansatte og en årsomsetning på 21 millioner kroner (2008). Hovedkontoret i Oslo holder til i eget nybygg i Brobekkveien 90. Selskapet har et bredt varespekter som dekker det meste av produkter for luftkondisjonering, kjøle- og fryseanlegg. Moderne Kjøling AS har levert varer til norske kuldeentreprenører og produsenter av kjøleteknisk utstyr i mer enn 60 år.