I perioden 2000 t.o.m 2003 ble årlig energiforbruk redusert med 1,2 MWh, eller om lag 25 %, en besparelse senteret opprettholder fortsatt.

Driftsleder Ole Ivar Hammer sier det fortsatt er gevinst i satsingen. – Hvis det meldes ekstremt kalt vær kan vi justere litt, også ved overgangen til varmere være følger vi med. I ekstreme tilfeller er det mye å spare.
Han forklarer at det ved veldig varierende værforhold kanskje er mindre å spare, og det gjelder å finne en mal man kan gå etter år for år, og for å holde fyringskostnadene nede.
- Det handler om å spare på å bli kjent med eget bygg, føle på hvordan temperaturen er i forhold til været ute, sier Hammer.

Senteret har optimalisert bruken av strøm i forhold til fjernvarme, og anlegget må driftes ordentlig. Målet har vært å bli først og best i klassen, og leverandørene av anlegget for energistyring har vært med å finne mål for optimal drift. Tallene er brukt veiledende.

Brukerkurs
Driftsansvarlig har tidligere holdt kurs for de miljøansvarlige i det 10 000 kvm store senterets vel 40 butikker, noe som ble positivt mottatt. I 2003 bruker senteret omtrent 280 kWh/kvm salgsareal. Snittet for kjøpesentere og varehus tilknyttet ENOVAs byningsnettverk er til sammenlikning på 393 kWh/kvm. Byhaven har imidlertid ikke stoppet der, men også skiftet ut energikrevende spotbelysning med lavenergi lysrør - en ytterligere besparelse på 2-3 % samlet energibruk.
De ansatte startet sortering av søppel i 13 forskjellige fraksjoner, mot 3 tidligere. Til sammen fikk derfor senteret miljøpris fra GRIP så tidlig som i 2003.

Foto: Skogrand Lysreklame