Åke Bergman, professor i miljøkjemi ved Stockholms universitet, har gått ut og sagt at han fikk en stor overraskelse da han fant at bisfenol A er et stoff som brukes i plasten for rørfornying.

- Det er veldig farlig og helt uansvarlig! Bisfenol A er klassifisert som et hormonforstyrrende stoff, understreker Åke Bergman.

Ethel Forsberg, som er tidligere direktør for Kemikalieinspektionen i Sverige sier det er skamfullt at rørfornyingsbransjen ikke informerer sine kunder om innholdet i sine produkter.

- Det er helt klart at bisfenol A er hormonforstyrrende, sier hun.

I følge Miljøstatus.no som drives av Klima- og forurensingsdirektoratet i Norge har enkelte studier vist at på pattedyr kan eksponering av lave konsentrasjoner av bisfenol A under graviditet påvirke fosterets utvikling og læringsevne. Bisfenol A er klassifisert som reproduksjonsskadelig med risikosetningen "Mulig fare for forplantingsevnen" og skadelig for øynene, irriterende for luftveiene og allergifremkallende ved hudkontakt.

Danielle Freilich, miljøsjef ved Sveriges Byggindustrier er også av den mening at dette ikke kan tillates. Hun oppfordrer rørfornyingsbransjen i Sverige til å slutte å bruke epoxyplast som inneholder bisfenol A.

Det var under det som heter Almedalsveckan på Gotland nylig at bransjefolk tok opp dette problemet. Almedalsveckan har vært arrangert i over 40 år, og er et samlingssted for politikere og fagfolk til å diskutere aktuelle problemstillinger.

Det var flere eksperter som deltok på seminaret som tok opp risikoen ved å drikke vann fra rør som er fornyet med epoxy som inneholder Bisfenol A.