Skår har jobbet en mannsalder i røryrket, og styrer i dag 25 ansatte i Rørlegger`n Fauske AS hvor han er medeier.

Firmaet har opplevd en jevn vekst siden oppstarten for 15 år siden. Her har rekruttering og lærlinger vært et naturlig satsingsområde. I dag har de to lærlinger.

Gledelig økning
Da VVS Ung møter den smørblide 55-åringen på kontoret i Fauske sentrum en tidlig morgen, har Skår vært her lenge allerede. Han tar en slurk kaffe.

– Dessverre har det vært lange perioder hvor det har vært vanskelig å få tak i lærlinger, og en stund fryktet vi at den lokale rørleggerlinja på skolen skulle bli nedlagt. Vi har jobbet tett med skolen hele veien og har et godt samarbeid. I år er det 14 elever, noe som er langt flere enn på svært lenge. Det er svært gledelig, sier Skår.

Den lille byen i Indre Salten har flere rørleggerbedrifter, men ingen på størrelse med Varme & Bad-medlemmet. I fjor samlet Skår og VB-sjefen Øystein Kjellsen over 100 9. klassinger i byen.

Lokal tilhørighet
Og temaet for seansen? Sats på en utdannelse innen rørleggerfaget!

– Vi fikk svært gode tilbakemeldinger. Det er viktig å møte elevene og fortelle hva vi kan tilby, for mange er ikke klar over hva vi holder på med. Flere ble også overrasket av å høre at du får lønn under utdanningen, og godt betalt når du er ferdig.

– De siste tre-fire årene har jeg sett en positiv utvikling blant lærlingene; de er motiverte og interesserte i faget. I en periode var dessverre studiet fylt opp med en stor andel elever som var skolelei. Vi prøver å ha to lærlinger til enhver tid i tillegg til utplasseringselever.

Rekruttering til faget er viktig, sier han til VVS Ung.

Av dagens 25 ansatte hos Rørlegger`n Fauske er 24 av dem lokale.

– Det er viktig å ta vare på de som ønsker å bli boende i distriktet. Vi er heldige som har så mange dyktige ansatte, sier Ketil Skår.