Her er det nemlig snakk om fremtidsrettet kompetanse. 27 av dem som har denne kompetansen fikk sine vitnesbyrd torsdag 3. februar under et arrangement i Fridtjof Nansens vei 19.

Etter at rektor Terje Bogen hadde gjennomgått hva Fagskolen driver med, beskrev Mats Eriksson, administrerende direktør i VKE – Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi, hva som vil prege fagfolkenes hverdag: EUs klimapakke er det overordnede for hva som må læres og praktiseres, det gjelder energitjenestedirektivet, energimerkedirektivet og økodesigndirektivet. Det er forordninger, og det betyr at EUs vedtak også blir gjeldende i Norge.
– Vi har grunnutdannelse. Nå er det masse som skal gjøres, og jeg er sikker på at dere blir ettertraktet.

Saken fortsetter under bildet:

Fire som fortjener blomster: Gunnar Stavnes, Styreformann i Fagskolen i Oslo; Jon Espen Larsen, KEM-klassens tillitsvalgte det siste året; Ole Larmerud, teknisk direktør i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening – VVS; Arne H. Johansen i Mesterbrevnemnda og Mats Eriksson, administrerende direktør i VKE – Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi

Ole Larmerud i NRL og Mats Eriksson var to av ildsjelene bak KEM-studiet på Fagskolen. – Da Mats og jeg og flere andre satt og skulle lage denne utdannelsen, ville vi skape et fugleperspektiv som viser hele bygget ovenfra, fortalte Ole Larmerud. – Der skulle fagteknikerne se alt med et falkeblikk, eller kanskje heller et røntgenblikk som ser alt, og hvordan alt henger sammen.
– Det spesielle ved KEM-studiet på Fagskolen er at det nesten ikke er frafall, fremhevet Ole Larmerud i sin tale til studentene. – Frafallet er mye mindre enn på videregående skoler, høyskoler og universiteter. Dere har bevist at dere er stayere, dere holder skansen, det er det VVS-bransjen trenger.

Fagskolens styreformann, Gunnar Stavnes beskrev KEM-studiet som en typisk mellomlederutdannelse som også er en vei videre i systemet mot høyskoler og universiteter.

De fleste som har gjennomført KEM-studiet søker etter hvert om mesterbrev. Da møter de Arne H. Johansen i Mesterbrevnemnda. Han kunne fortelle at de fleste nye mestere i 2010 var fra Fagskolen. I følge Johansen er det nå 72 næringer som omfattes av mesterbrevordningen. I Oslo er det 1327 håndverksmestere. På landsbasis er 2143 aktive rørleggermestere, hvorav 13 er kvinner. Statistikken forteller også at det å drive håndverk er sunt, for det er fem aktive mestere over 90 år.

Siste taler under markeringen var ved Jon Espen Larsen, som var tillitsvalgt det siste året.
– Vi har hatt det fantastisk både på skolen og oss imellom i klassen. Den tverrfagligheten vi bygger opp her er viktig. Jeg er i en bedrift hvor vår tverrfaglighet var avgjørende for at vi fikk et stort oppdrag.

STUDENTER 4KEM
Andresen, Lennart
Bakke, Glend Simonsen
Bjanes, Thomas
Bjerkås, Anders
Bruu-Thorpe, Øyvind
Buvik, Lars
El-Abdellaoui, Mohamed
Henriksen, Mathias
Jahren, Arild Christopher
Janko, Mohamadou Lamin
Jespersen, Per Fredrik
Lange, Dag
Larsen, Jon Espen
Mannai, Hamadi Ben Mustapha
Midtbust, Tarjei Stang
Rafaelsen, Stig Are
Rød, Hans Martin
Skaugen, Simen Krogh
Skavhaug, Andreas
Stennes, Runar
Stubb-Olsen, Stian
Tollnes, Kjetil Adrian
Troni, Fitim
Wardeberg, Dag Atle
Wigforss, Per-Ivar Olsen
Wold, Henrik
Øygarden, Dag Olav