Styrket etterforskningskapasitet, bedre analyser og oppbygging av nye, avanserte IT-systemer, er nøkkelord.

Denne formen for kriminalitet kjennetegnes av at leverandører inngår ulovelige avtaler seg imellom for å holde prisene kunstig høye.
- Slike lovbrudd kan føre til priser som ligger 15-20 prosent høyere enn de ellers ville gjort – noen ganger langt høyere. Vi blir alle tapere: forbrukere, det offentlige og private virksomheter, sier Grande Røys.

Hun ber også Konkurransetilsynet vurdere lovendringer som skal sikre at en deltaker i et kartell, som velger å rapportere om slik virksomhet, ikke trenger frykte at de utsetter sine ansatte for personlig straffeforfølging.
Å varsle om et lovbrudd vil ofte innebære stor påkjenning for den som varsler. Tilsynet skal derfor vurdere lovendringer som kan gjøre det lettere for varslere å forbli anonyme.

-Å hindre karteller er ikke bare viktig for å få mest mulig velferd ut av offentlige midler, det legger også grunnlaget for en effektiv og konkurransedyktig privat sektor. Karteller fører til økte kostnader, høyere priser, dårligere produkter og mindre produktutvikling, sier statsråden.