Den gamle rekorden fra 2009, da kommunene økte sin brutto gjeld med 29,1 milliarder kroner, står i fare for å bli slått. Det viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

Så langt i år har kommunene økt sin brutto gjeld med 25,5 milliarder kroner – 3,3 milliarder kroner bare i oktober. Årsveksten er nå på 14,6 prosent. Holder det tempoet ut året, kommer brutto gjeld til å øke med over 37 milliarder kroner i år. Det vanlige er at lånelysten faktisk øker i november og desember.

Samlet skylder kommunene per oktober 283 milliarder kroner. Fortsetter denne utviklingen, vil sektoren passere en brutto gjeld på 300 milliarder kroner like før kommunevalget høsten 2011.

Har også penger i banken
Brutto gjeldsvekst betyr ikke at kommunenes rentebærende gjeld øker like mye. Anslag KS har laget viser at netto rentebærende gjeld var på 116 milliarder kroner ved årsskiftet, eller rundt 45 prosent av brutto gjeld. KS understreker at anslaget er usikkert.

Er forholdet mellom netto og brutto gjeld det samme i dag, har netto rentebærende gjeld i kommunesektoren i år økt med 11,5 milliarder kroner, til 127,5 milliarder.

Skulle rentene stige med 1 prosentpoeng, betyr det knapt 1,3 milliarder kroner i økte utgifter for sektoren.

Kilde:SSB