I de nye Enova-rapportene om energieffektivisering holdes potensialet for effektivisering opp mot barrierene, slik at de angir hva man vurderer er faktisk realiserbar energisparing.

- Det tekniske potensialet for effektivisering er stort, men vi må jobbe smart for å realisere potensialene. At vi har en grundig barrierestudie på plass gir oss det beste utgangspunktet for å videreutvikle virkemidlene våre, sier administrerende direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

I den nye Enova-rapporten om energieffektivisering i norske bygg holdes potensialet for effektivisering opp mot barrierene, slik at den angir et potensial som faktisk er realiserbart. 

Rapporten viser at det reelle potensialet for redusert energibruk i norske boliger og yrkesbygg fram til 2020 er på rundt 7,5 TWh. Det tilsvarer mer enn halvparten av energiforbruket i bygninger i Akershus fylke.

- Enova skal bidra til varige endringer i tilbudet og etterspørselen etter effektive og fornybare energiløsninger. Denne rapporten vil danne grunnlaget for hvordan Norge jobber med energieffektivisering de neste årene. Den gir en realitetsorientering om energigevinster og kostnader for norske bygg, og peker mot de mest hensiktsmessige virkemidlene basert på tilgjengelig teknologi, og når disse må settes i verk, sier Nakstad.

Nakstad peker spesielt på rehabilitering som ett av de områdene hvor Enova ser store muligheter. 

– Rehabilitering er helt klart det enkeltområdet med størst potensial. I Norge rehabiliteres det mange tusen bygninger hvert eneste år. Disse byggeierne er allerede i modus for å gjøre endringer, og det er kostnadseffektivt for dem å gjøre effektiviseringsinngrep når de likevel rehabiliterer. Dessuten åpner det store vedlikeholdsetterslepet for store muligheter når det gjelder hva som er mulig å få til av redusert energibruk.

- Det er bra at Enova har gjort en så grundig studie. Nå håper jeg byggenæringen studerer tallene og kommer opp med forslag til hvordan man kan få utløst de tiltakene som er best både for miljø, klima og økonomi, sier direktør for miljø og energi i BNL, Rannveig Ravnanger Landet.

Hun mener det ikke er sikkert at de tilsynelatende billigste tiltakene er de som gir de mest robuste løsningene med langvarig sparevirkning.

Du finner Enovas potensial- og barrierestudie HER.