Strømbrudd og andre feil i kraftsystemet vil heretter ikke bli rettet, med mindre det står om liv og helse. Streiken berører 430 000 nettkunder – eller over 900 000 mennesker.

EL & IT Forbundet har valgt sympatistreik som virkemiddel for å presse igjennom krav om tariffavtale i IT-bedriften Atea, som verken er medlem i NHO eller landsforeningen Energi Norge.

Selskapene som er tatt ut er: BKK (Hordaland), Skagerak Energi (Telemark og Vestfold), Eidsiva (Hedmark og Oppland) og Troms Kraft (Troms).

Rammer uskyldig part
- Kraftnæringen støtter ordnede lønns- og arbeidsforhold. Våre medlemsbedrifter har tariffavtale for sine ansatte og følger de spilleregler EL & IT Forbundet ønsker for sine medlemmer. Det er derfor et paradoks at streiken nå rammer kraftselskapene og strømkundene, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i Energi Norge.

De første meldingene om strømbrudd er allerede kommet inn. Energi Norge oppfordrer partene i konflikten – Atea og EL & IT Forbundet – til snarest å finne en løsning før streiken får vidtfavnende konsekvenser for både privathusholdninger, offentlige institusjoner og næringsliv.

Opptrapping neste uke
Dersom partene ikke finner en løsning, har EL & IT Forbundet varslet opptrapping av streiken fra 14. mai. Da blir også Lyse, Haugaland Kraft og Statnett tatt ut. I så fall blir ytterligere 190 000 nettkunder (420 000 mennesker) samt det sentrale kraftnettet berørt.

- Vi gjør alt vi kan for å unngå at streiken rammer strømkundene, men må samtidig erkjenne at selv små feil kan føre til langvarige strømbrudd. Dette beklager vi på det sterkeste, sier Ulseth.

Slik kan du forberede deg på streiken:
• Kontakt kommunen dersom du er avhengig av strøm til medisinsk utstyr hjemme
• Tenk på muligheter for alternativ oppvarming
• Har lommelykter med "friske" batterier liggende klare
• Tenk gjennom hva du kan gjøre for å sikre fryse- og kjølevarer du har i boligen

Kilde: nho.no