Vannskadeprosjektet ”Vann på avveier” avsluttes ved nyttår. Med det går kampen mot vannskader inn i en ny fase, fremdeles med Evy Aker som kraftsentrum. For tiden er hun travelt opptatt med en håndbok for rørleggere som vil redusere vannskadene. Samtidig er forberedelsene til det tverrfaglige seminaret ”Koordinering av føringsveier” neste høst i full gang.

– Her skjer det mange ting samtidig, ingenting er ferdig for evig og alltid, sier Evy Aker til VVS-forum. – Det ser vi på arbeidet med sjekklistene, de må tilpasses en virkelighet som forandres praktisk talt hver dag, det gjør sjekklisten til et levende dokument.

– Under arbeidet med vannskadeprosjektet har du hatt kontakt med mange og til dels svært forskjellige rørleggerbedrifter. Hvordan har det vært, Evy Aker?

– Hvordan blir du tatt i mot ute i rørleggerbedriftene?
– Som oftest veldig bra. Til tross for at jeg er kvinne, og verken rørlegger eller ingeniør. Ikke er jeg ung, heller, men jeg kommuniserer likevel bra med "gutta" ute, og trives godt sammen med dem. Jeg tror de oppfatter at jeg respekterer dem og deres erfaring. Forhåpentligvis kan jeg også noe som de ikke kan. Bl.a. når det gjelder systematisering og metode.

– For å få med rørleggerne er det viktig å skape fora hvor de føler seg hjemme, fremhever Evy Aker. –Da jeg fikk oppdraget med vannskadeprosjektet henvendte jeg meg til dem som har praktisk erfaring. Gjennom årene har jeg skapt sammenhenger hvor rørleggere snakker om tekniske problemer og løsninger, det fungerer. Når rørleggeren er i fora hvor de sammenligner seg med andre får de et trygt selvbilde. Det er først når man diskuterer med andre som kan noe om de samme sakene at du får noe å sammenligne deg med. I et forum som er ute etter det beste i folk vokser det frem et realistisk bilde av hva du kan bidra med. Det henger sammen med folks identitet.

– Hvordan ser du på situasjonen i rørbransjen etter vannskadeprosjektet, har dere lykkes i å skape de holdningene som må til?
– Vi har oppnådd mye og jeg tror holdningsendringer vil vise seg på statistikken. De bedriftene som har tatt dette alvorlig og arbeidet med saken ligner etter hvert mer og mer på nullskadebedriftene. De fleste nullskadebedriftene har en leder som hadde levd ut de gode holdningene og satt en standard, det er verre der du skal snu det hele.

– Har du gjort deg opp noen tanker om hvorfor det blir så mange vannskader?
– Det er et systemproblem som avspeiler samfunnet utenfor, derfor er det greit å snakke med gutta om dette. Jeg kommuniserer uten å skylde på noen, jeg snakker ikke om verstinger. Jakten på kortsiktig fortjeneste er ofte den underliggende årsak. Men vi må også være klar over at det å drive rørleggerbedrift i en stor by er svært forskjellig fra noen tiår siden. Vannskadene er en indikator på helsetilstanden i bedriften. Du må gjøre noe med bedriften for å gjøre noe med vannskadene, det har med bedriftskultur å gjøre.

– Hvor går veien videre for å stoppe vann på avveie, Evy Aker?
– Det er holdninger, holdninger og holdninger det dreier seg om, og så er det bedre dokumentasjon. Rørleggeren er tradisjonelt ikke flink til dokumentasjon, men bedre sjekklister og bedre bruk av dem vil bety mye, og bildedokumentasjon er viktig. Ingen vil vise frem bilder av et elendig arbeid han har gjort.

– Er det kommet til nye problemstillinger underveis?
– Et tema som ikke har vært oppe hittil vil bli gjenstand for et tverrfaglig seminar neste høst. Da blir også Gjensidige og Sparebank 1 med oss, pluss If. Temaet er koordinering av føringsveier. Jeg har skummet en RIF-veiledning om tekniske føringsveier i store bygg – ikke et ord om vannskadesikkerhet. Den er skrevet av en dr. ing. På Sintef – og han vil være med oss videre med dette.

Evy Aker, den evige optimist og entusiast har fått et spesielt forhold til gutta med rørtang og tilhørende herligheter:
– Jeg har tapt mitt hjerte til VVS-bransjen, den er så fri fra tullete jåleri. Underveis med vannskadeprosjektet har det vært moro å være ute og prate med folk, og det har vært flott å jobbe for NRL. De har gitt meg stort spillerom når det gjelder det metodiske.
– Det viktige for meg er at dette ikke bare er en brødjobb, jeg har en misjon. Vi skal få til noe slik at de andre ser det og rørbranjen får tilbake fagstoltheten, sier Evy Aker.