Med konkurransen «Årets lokale klimatiltak 2011» vil KS og Zero (Zero Emission Resource Organisation) skape oppmerksomhet om de mange klimatiltakene som er i gang i kommunene og inspirere til videre innsats.

Vinnerne skal kåres på Zero-konferansen neste høst. Dette er Norges best besøkte miljøkonferanse, med rundt 900 deltakere i år.

– Ifølge myndighetenes rapport Klimakur kan kommunene dekke over en tredel av målet for norske klimakutt innen 2020. Derfor synes vi det er svært viktig å skape større oppmerksomhet om hva kommunene kan bidra med i klimaarbeidet, sier Zero-leder Einar Håndlykken og KS-direktør Sigrun Vågeng i en felles kommentar.

De to utgjør juryen sammen med tidligere energiminister Åslaug Haga (Sp) og tidligere miljøvernminister Børge Brende (H).

Det skal kåres tre vinnere blant kommuner som har satt i gang egne tiltak for å kutte i lokale klimagassutslipp. Eksempler på tiltak: Bytte til ikke-fossil teknologi i egen bilpark, lage gode løsninger for kollektivtransport, gjennomføre energisparetiltak i nye eller eksisterende bygg, bidra til biogassproduksjon.

Kriteriene for konkurransen skal passe like godt for små som store kommuner. Hovedkriteriet er politisk vilje og evne til å gjennomføre effektive lokale og/eller regionale klimatiltak, som er forankret i kommunens planer.

Penger må være bevilget og tiltaket satt i gang, men det trenger ikke være ferdig. Det vil bli lagt vekt på sektoroverskridende tiltak, bruk av ny, ikke-fossil teknologi og samarbeid og kunnskapsdeling.