– Ønsket om overgang til mer bærekraftig energi har startet en gledelig utvikling av ny teknologi som på lang sikt skal spare miljøet og redusere utslippene av drivhusgasser. Men i denne begeistringen for avansert teknikk, glemmer mange at det beste tiltaket ofte også er det billigste og enkleste, sier Lars Fillip Kolbu, markedssjef for VVS i Glava A/S.

– Vi isolerer gulv og vegger og tak, men hvorfor ikke ta det tekniske like alvorlig? Folk kjøper varmepumper i massevis, men fra uteenheten skal gass/væske inn i bygget.
Kolbu viser til et eksempel på dårlig isolering som ikke er uvanlig: – Det bygget vi holder til i, oppvarmes fra en sentral i huset på den andre siden av gaten. Hele vinteren gjennom er det en isfri stripe mellom de to bygningene, en konsekvens av at rørene i bakken ikke er tilstrekkelig isolert.

– Isolering av tekniske anlegg er et forsømt område, mener Kolbu, – men det er fremgang å spore: Vi merker et betydelig øket salg av Glava rørskåler, og vi selger generelt tykkere isolasjon, bestillingene er mer rettet mot de nye bestemmelsene. Men fremdeles slipper norsk industri ut altfor mye CO2 på grunn av dårlig isolering.

Og nettopp isolering er det enkleste, raskeste og billigste tiltaket for å redusere CO2-utslippene, opplyser Kolbu:
– Ifølge McKinsey & Company er isolering det beste tiltaket i forhold til CO2-ekvivalent. Det gir gevinst fra første stund, og det før du har brukt en kilowatt. Jeg tror det bare er spørsmål om kort tid før vi får et generelt ønske om tykkere isolasjon, sier Lars Fillip Kolbu, markedssjef for VVS i Glava A/S.