Forløpige tall for 2010 viser at samlede investeringer i industri, bergverksdrift og kraftforsyning vil beløpe seg til i overkant av 34 milliarder kroner – målt i løpende verdi.

Resultatet ligger 13 prosent under nivået fra i fjor, og det er industrinæringene som står for mesteparten av nedgangen.

Nye anslag for 2011 antyder imidlertid vekst i samlet investeringsnivå. Høye tall for investeringer i kraftforsyning er årsaken til dette. Det er ventet at industriinvesteringene vil fortsette å falle i 2011, men nedgangen synes å bli langt svakere enn i år.

Statistisk sentralbyrå ønsker å presisere at det er en viss grad av usikkerhet knyttet til anslag gitt på et så tidlig tidspunkt.

Samlet investeringsnivå i kraftforsyning beregnes til i underkant av 14,7 milliarder kroner i 2010 – målt i løpende verdi.

Dette gir en oppgang på 13 prosent fra i fjor, og det er investeringer i fjernvarme som øker mest. 2011-tallene antyder ytterligere vekst i investeringsnivået.

Svært høye anslag for investeringer i overføring og distribusjon av elektrisk kraft er hovedårsaken til dette. I tillegg bidrar økte investeringer i vindkraft og fjernvarme til å trekke tallene opp.