I mars 2001 var det en stor kampanje for å få ungdomsskoleelever i Oslo vest til å velge håndverksfag på videregående. Oslo vest er tradisjonelt ikke den delen av byen hvor flest unge velger å bli håndverker. Kampanjen forandret ikke dette, men det var et storslagent forsøk. De unge ble hentet på skolene i limousin og kjørt til mottakelse på Hotel Continental. Kampanjen var et initiativ fra Sogn videregående skole og ble gjennomført med støtte fra private sponsorer.

Nå skriver vi 2009 og utallige skoler, universiteter og yrkesgrupper gjør seg lekre for å tiltrekke seg folk. Mange gjør det på messen Utdanning & Yrke 2009 i Oslo Spektrum. Her fristet talløse folkehøyskoler og distriktshøyskoler, her var fengslende tilbud om å arbeide bak lukkede dører, og når du ble himmelfallen av alle mulighetene, kunne du søke deg til Det Teologiske Menighetsfakultet. Men etter at VVS-forum avslørte at det er varmere i himmelen enn i helvete, er dette tilbudet ikke lenger så attraktivt. Det eneste ingen var interessert i, var bygghåndverkere.

Blant de få utdanningstilbudene som var relevante for VVS-faget, var studiet til VVS-ingeniør på Høgskolen i Oslo. Også Vann- og avløpsetaten (VAV) i Oslo kommune var på plass, med invitasjon til en karriere i vann. VAV utlyser ca 35 stillinger årlig.

Hvis Utdanning & Yrke 2009 er representativ, er det trist for håndverksfagene. Neste gang venter jeg å se rørleggere i arbeid.