Det er under Stockholm-konvensjon nå enighet om at miljøgiften HBCD skal forbys. Forbudet vil bli vedtatt i dag - 10. mai, under avslutningen av partsmøtet som pågår i Geneve. Miljøgiften HBCD blir den 23. miljøgiften som listes under Stockholm-konvensjonen.

HBCD tilsettes i isolasjonsmaterialer og andre produkter laget av en type plast (polystyren) for å gjøre dem mer brannsikre. Den brukes lite i Norge, og er ikke nødvendig for å oppfylle norske byggforskrifter. Det vil være mulig for land å fortsette å bruke miljøgiften i isolasjonsmaterialer i bygg i fem år, men partsmøtet vedtok at produktet da må merkes så det er synlig at den inneholder miljøgiften.

Norge og afrikanske land arbeidet lenge for et forbud uten unntak. Resultatet ble likevel et godt kompromiss, da EU og andre land ønsket flere unntak. Norge foreslo et totalforbud mot HBCD første gang i 2008.

Miljøgiften blir forbudt fordi den er lite nedbrytbar i miljøet, og hoper seg opp i næringskjedene. Den er meget giftig for vannlevende organismer og kan forårsake negative langtidsvirkninger. Den er og mistenkt for å ha hormonforstyrrende egenskaper