Statsbygg i Finland har nå på lik linje med Statsbygg i Danmark og etter hvert Statsbygg Norge begynt å kreve IFC/BIM modeller som dokumentasjon på bygg. BIM er forkortelsen for Building Information Model, mens IFC står for Industry Foundation Classes. Som navnet BIM tilsier, vil informasjon og dataflyt gå fra dagens PDF- og DWG (cad-format)- dokumenter til innholdsrike datamodeller av bygningsmasse og tekniske installasjoner. Disse nye kravene vil kreve nytenkning blant prosjekterende arkitekter og vvs/elektro-ingeniører, fordi mange vil måtte endre arbeidsprosedyrene fra å lage 2D tegninger til å skape 3D informasjonsmodeller.

Data Design System ASA (DDS) har i en årrekke arbeidet med modellering som skal gjøre det enklere å innfri disse nye kravene. Selskapet er sertifisert for siste versjon IFC ( IFC 2x3).

Seminar "Down under"
Denne uken avholdes et internasjonalt buildingSMART seminar i Australia. Der er DDS representert med administrerende direktør Bjørn Kr. Stangeland. Verter for seminaret er Project Services (tilsvarende Statsbygg i delstaten Queensland i Australia) og avholdes i Brisbane. Project Services har i forkant av dette seminaret modellert opp et pilotprosjekt med IFC verktøy, der DDS er brukt for de tekniske installasjoner (elektro, rør og ventilasjon).
Fra Norge deltar ca 10 delegater, og til sammen fra hele verden ventes det omtrent 150 personer til dette seminaret. Erfaringer fra IFC prosjekter i Norge og andre land vil bli presentert på seminaret.

Det skal presenteres "kodesjekking" av elektromodeller som bla skal brukes til selektivitetsbergeninger (FebDoc) osv. Poenget er at byggherrer skal kunne stille krav til informasjonsleveranser fra arkitekter, rådgivere og andre, og elektronisk kunne validere om slik informasjon faktisk finnes i de modellene de får. Det kan være ting som NS3420, tverrfaglig merksesystem, effekt, kabeldimensjoner eller egentlig hva som helst. Denne presentasjoner er knyttet til HIBO prosjektet (Høyskolen i Bodø), som i den senere tid har vert et av de Norske IFC prosjekter.

I oktober dro Stian Tonheim fra DDS til Brisbane for å kjøre en ukes "workshop" med Project Services som en forberedelse til denne ukens seminar. "Jeg ser at det er andre måter å prosjektere tekniske anlegg på, både for ventilasjon, elektro og rør, og ikke minst fokus på energi i Australia kontra skandinaviske land" sier Tonheim. "Men med dagens DDS plattform, og vår unike stilling som ledende på IFC teknologi, fikk klarte vi utfordringene med Australske forhold". "Jeg dro fra Australia med en sikker følelse for at vi skal kunne mestre de fleste utfordringer, ikke bare i Australia, men i hele verden hva tekniske installasjoner og god dokumentasjon"