Det internasjonale energibyrået har utarbeidet 25 anbefalinger av tiltak som må gjennomføres for å redusere energibruken. De har gjort en sammenligning av land for å se hvordan implementeringen av tiltakene går. For Norge var ikke sammenligningen ikke noe å skryte av. IEA har delt opp statusen i ikke gjennomført til fullt gjennomført. I Norge er 60 % av energieffektivisering tiltakene ikke gjennomført eller kun på planleggingsstadiene. Dette innebærer at Norge er blant de dårligste i klassen.

Når det gjelder bygg ble det spesielt trukket fram at man var svært sent ut med å implementere bygningsenergidirektivet. I sitt innlegg poengterte Jolland at det var svært viktig med kompetansebygging.

Jolland påpekte at det er svært viktig å komme i gang med energieffektivisering hvis det skal være mulig å unngå farlige klimaendringer. Det er vanskelig for verden å gå fra et fossilbasert energisystem til et fornybart system som krever teknologiutvikling. Samtidig må vi redusere utslippene svært raskt. Det å få til en storstilt energieffektivisering er avgjørende for å kjøpe oss noe tid for å få til overgangen fra fossilenergi til fornybarenergi.

For å få til en satsing på energieffektivisering er det avgjørende at alle gjør sitt. Nigel Jolland påpekte at det er helt nødvendig med aktiv styring fra myndigheten, og at nødvendige tiltak ikke blir utløst av seg selv.

Se Lavenergiprogrammet