Administerende direktør i Comfort Knut Strand Jacobsen avviser at det er noe dramatikk i at de to kjedene nå etablerer uavhengige innkjøpsavtaler.

- Samarbeidet mellom Comfort og Rørkjøp har siden oppstarten i 2008 vært viktig for utviklingen av begge kjedenes innkjøpsmuligheter og i løpet av de tre årene har samarbeidet gitt gode resultater. Men mange av de forutsetningene som var tilstede ved avtaleinngåelsen er forandret. Mye av nytten i innkjøpssamarbeidet er tatt ut og kjedene står derfor i 2011 ved en skillevei, sier Jacobsen og forklarer videre at kjedene nå opplever en endret markedssituasjon, der fokuset er kommet mindre på volum og innkjøpsmakt, og mer på roller og funksjoner i og mellom bransjeleddene.

- Flere av grossistene har solgt seg ned eller avviklet sitt engasjement i rørleggerkjeder. Den siste finansuroen har også medført større fleksibilitet og økt forhandlerforståelse fra både produsenter og grossister. I tillegg har rørleggerkjedene er blitt mye flinkere på pris- og lønnsomhetsovervåkning. Dette var ikke situasjonen i 2007.

Evaluering etter tre år
Hensikten med samarbeidet var å utfordre selgermakten i VVS-bransjen, og dermed gi sluttbrukerne et bedre totaltilbud. Avtalen mellom kjedene omfattet gjensidig valg av leverandører og utvikling av metoder for styring av sortiment og leverandører. Samarbeidet skulle evalueres og eventuelt forsterkes etter tre år, og kjedene har nå gjennomført en gjensidig vurdering av dette.

- Vi valgte å ikke formalisere samarbeidet for mye ved inngåelsen i 2007, for å kunne ta dette valget nå. Avviklingen av CoRk er et resultat av grundige og gode prosesser internt og sammen mellom kjedene. Vi skilles som gode venner, fortsetter samarbeid på noen områder, samt ønsker hverandre lykke til med individuelle forhandlinger i fremtiden, forteller Jacobsen.

Administrerende direktør i Rørkjøp, Frank Olsen, forklarer videre at det treårige samarbeidet har vært et viktig ledd i kjedenes utvikling, men i likhet med Strand Jacobsen presiserer Olsen at mye har forandret seg siden avtaleinngåelsen for tre år siden.

- I 2007 hadde vi i prinsippet tre grossistakser der minst en av dem virket uinteressert i å snakke med oss, og alle disse var inne på eiersiden i andre rørleggerkjeder. Det lå et stort potensial i et samarbeid, forklarer Olsen

- Har gjort jobben
- Konklusjonen er at CoRk har gjort jobben de siste tre årene. For å imøtekomme både samarbeidspartnere og medlemsbedrifter best mulig i tiden fremover, samt rendyrke respektive kjeders unike identiteter, har CoRk-samarbeidet kommet til en naturlig ende, avsutter Olsen.