Lars Chr Christensen, seniorrådgiver i multiBIM as, skriver i en artikkel på Buildingsmart.no om ingeniørers skepsis til BIM. Han bygger på rappporten “The Business Value of BIM: Getting Building Information Modeling to the Bottom Line”.

Han skriver at Ingeniører er mest pessimistisk med hensyn på verdien av BIM, med hele 12 prosent som sier de ikke ser noen fornuftig verdi. Dette er et av budskapene i rapporten “The Business Value of BIM: Getting Building Information Modeling to the Bottom Line”, som er den siste av McGraw-Hill Construction’s ledende markeds analyse serie SmartMarket rapporter.

Denne siste bygger på de to foregående rapportene Building Information Modeling (2008) og Interoperability (2007), 2009 rapporten finner at BIM anvendelse har vokst dramatisk, og i USA brukes BIM nå av mer en 50 prosent av byggenæringen.

Rapporten er på 52 sider og tilbyr ny innsikt i BIM anvendelse og verdien som brukerne får. For ikke brukere ser rapporten på en del av grunnene til det og noen ulike faktorer som kunne motivere dem til å ta i bruk BIM i fremtiden.

For brukere går rapporten dypere inn i brukstid og erfaringsnivå; brukesnivå i prosent av prosjekter nå og i fremtiden, kostnadene ved ulike typer av BIM-implementering, avkastning og forretningsmessige fordeler fra BIM bruk. Seks prosjekteksempler og seks næringsperspektiver gir ytterligere innsikt i hvordan firmaer i dag tar i bruk BIM i sine organisasjoner og oppnår håndfast nytte som resultat.

Noen nøkkelfunn i spørreundersøkelsen inkluderer:
•Nesten 50 prosent av byggenæringen bruker nå BIM
•20 prosent av ikkebrukerne planlegger å starte i løpet av to år
•Alle BIM brukere planlegger betydelig økning i bruk av BIM
•Majoriteten av brukere opplever målbare forretningsresultater som direkte kan henføres til BIM.

En tredje del av ingeniørene i undersøkelsen sier at de har negativ avkastning på BIM investeringene, en femte del sier at de går i null. Følt avkastning blant arkitektene er bedre, 19 prosent sier de har negativ avkastning og 23 prosent sier at de går i null. Når det gjelder entreprenører og byggherrer er avkastningen på omkring 70 prosent.

Les hele artikkelen på BuildingSmart.no