Helge Andersen er teknisk konsulent og har vært daglig leder av Opplæringskontoret siden januar 2008.

– Alt går som det skal når det gjelder lærlingene, vi har ikke problemer. Lærlingmassen er nå på cirka 300 mann, det er omtrent som for de ti siste årene, dette er ganske stabilt. Alle de unge som er kvalifisert, har krav på lærlingplass, og det har de fått. Fylket er veldig opptatt av dette. I tillegg til disse unge, har vi mange voksne lærlinger, og mange firmaer har tatt inn lærlinger på nyåret. Ingenting tyder på at det er krise i bransjen.

– Hvordan er søkningen til rørfaget, Helge Andersen?
– Det er stor søkning og mange bra søkere, men det er påfallende vanskelig å få samlet voksne mennesker til undervisning klokken åtte om morgenen. Et sted underveis har for mange fått sydd for mange puter under armene.
De voksne lærlingene er stort sett folk som har valgt rørfaget etter å ha tatt allmennfag og arbeidet, de er motivert. Her er tømrere, kokker og lagerarbeidere. I dag er det en flyger her og vil bli rørlegger. Han hadde en original idé til hvordan han skulle bli faglært: Jeg starter eget firma, ansetter en rørlegger og går i lære hos ham!

– Hvem får ikke lærlingplass?
– Det er som regel elever som har for høyt sykefravær. Har vært borte mer enn 12 dager får du ikke plass.

– Har dere noen erfaringer med det nye utdannelsesløpet på 4,5 år?
– De første er ikke gjennom ennå, men vi venter at det blir et fremskritt fordi det blir mer tid til praktisk opplæring. Forlengelsen av læretiden ble nødvendig på grunn av utvanningen av undervisningsopplegget. Forlede besøkte jeg en skole der de vordene rørleggerne ikke hadde tatt i et rør siden de begynte 20. august, sier Helge Andersen, leder av Opplæringskontoret for Rørleggerfaget – Oslo og Omegn.