Bakgrunnen for kontrollen er at tilsynet ønsker å få avkreftet eller bekreftet en mistanke om mulig ulovlig samarbeid i strid med konkurranseloven.

- Egentlig ikke overraskende, sier Geir F. Thollefsen, til VVS.Forum. Men da presiserer han at på generell basis er det naturlig at Konkurransetilsynet følger med når det er kun tre store aktører som dominerer et marked.

Han tviler på at det blir funnet noe alvorlig prissamarbeid, og viser til at Konkurransetilsynet tidligere har sett på bransjen.

Til VVS-Forum har han tidligere uttalt at grossistleddet er for konsentrert med få aktører. Dermed er det samlet for mye makt på få hender og kan forårsake høye priser. Men prissamarbeid tror han ikke på.

- Prissamarbeid i dag er veldig følsomt, fordi det er mye debatt rundt dette.

- En annen ting er at når det er kun tre aktører er prissettingen veldig oversiktelig, sier han.

Konkurransetilsynet har innhentet tingrettens tillatelse til å foreta bevissikringen.

En bevissikring er en uanmeldt kontroll som kan gjennomføres ved mistanke om brudd på konkurranseloven.

Bevissikring kan foretas uten samtykke fra de som er gjenstand for kontroll, men må først være godkjent av tingretten. Under kontrollen kan tilsynet beslaglegge relevant materiale.

Det at Konkurransetilsynet gjennomfører en bevissikring, innebærer ikke at de involverte selskapene er skyldige i lovbrudd. Dette sier heller ikke noe om det endelige utfallet av saken.

Etter at kontrollen er gjennomført, starter arbeidet med å analysere eventuelle funn. Det er for tidlig å si noe om hvor lang tid dette vil ta, skriver Konkurransetilsynet på sin hjememside.

Foreningens tre medlemmer står for nesten hele grossistomsetningen i bransjen. Selskapenes omsetning i 2008 var 9,4 milliarder kroner.

Informasjonssjef Andreas Kjeldsberg Pihl i Konkurransetilsynet vet ikke hvor lang tid det vil ta å jobbe seg gjennom materialet og få bekreftet eller avkreftet det som Tingretten i dag mener er sjellig grunn til mistanke.

Les også - Grossister har for mye makt