Dette er to viktige, prinsipielle gjennombrudd i Norsk Teknologis arbeid med revidert forslag til ny Plan- og bygningslov, fremholder Tore Strandskog, næringspolitisk direktør i Norsk Teknologi.

- Vi er svært godt fornøyd med at det fra Stortingets side nå vektlegges energifaglige og økonomiske forhold når det gjelder rammebetingelsene for det viktige varmemarkedet. I tillegg ser politikerne at også det konkurranserettslige må vektlegges. Dette var klart noe av bakgrunnen for at man nå avviser forslaget om å forby elvarme som erstatning for utfasede oljekjeler, understreker Tore Strandskog.

- Det at Stortinget nå vil åpne for unntak for tilknytningsplikten for fjernvarme, er i tillegg et signal om at man også ønsker, og ser behovet for alternative teknologier til fjernvarme inn på markedet. Denne unntaksregelen er helt ny, og er en erkjennelse av at lavt energiforbruk ikke nødvendigvis kan kombineres med bruk av fjernvarme. Dette vil klart styrke arbeidet med energieffektivisering.

- Vi har i mange år kjempet for konkurranse- og energinøytralitet i varmemarkedet. Stortingets forslag til revidert Plan- og bygningslov er et viktig skritt i riktig retning. Vi er spesielt fornøyd med at det nå åpnes for unntak for tilknytningsplikten ved at kommunene kan vektlegge energiløsningens økonomiske betydning i byggets livsløp, de såkalte LCC-beregningene. Kvantifiserbare tall skal nå kunne legges til grunn i stedet for rene skjønnsmessige vurderinger, sier Strandskog.

Kilde: Norsk Teknologi