Det har vært snakket og skrevet mye om energieffektivitet de siste årene. Dessverre minner resultatet mest om brolegningen på veien til et varmt sted. Det er der du blir møtt av en herre som skraper fornøyd med hoven og ønsker deg velkommen inn i varmen: Energi? Fanden spare!

Da vi fikk nye tekniske forskrifter i 1997 var målet å redusere energibruken i bygninger med 15 prosent, men slik gikk det ikke, fortalte Tor Olsen på Enovas Byggkonferanse i Trondheim onsdag 11. februar:

– Enovas energistatistikk viser at energibruken i norske næringsbygg er markant høyere for bygg som er byggemeldt etter 1997. I stedet for en nedgang på 15 prosent, fikk vi en økning på 20 prosent. Det skyldes dagens byggeskikk, ikke minst mye glass, og at vi har stadig flere energikrevende tekniske installasjoner

Krav og virkelighet
– De nye forskriftene, Tek 07, er lansert med brask og bram. Hva venter du deg av dem, Tor Olsen?
– Det vil bli svært vanskelig å nå målet. Gjennomsnittlig energibruk i kontorbygg er nå 251 kWh per kvadratmeter i året. Kravet i Tek 07 er 165 kWh, og det klarer vi aldri å nå.

– Hva er problemet?
– Kravet i Tek 07 er det forventede energibehovet som oppgis i byggemeldingen. Men det er intet krav til dokumentasjon av hva du faktisk bruker. På Enova-konferansen påpekte vi at det er feil.

Et annet forhold Tor Olsen er kritisk til, er at oppmerksomheten om byggets energibehov retter seg mot feil sted:
– 20 % av energibruken er relatert til bygningskroppen, altså varmegjennomgang, mens 80 % er internt forbruk.

Likevel er all oppmerksomhet konsentrert om bygningskroppen. På energikonferanser kan man lære alt om isolasjon og bedre vinduer, men det som kan spares der er bare noen prosent av de 20 prosentene. Skal vi oppnå energireduksjon som monner, må vi se på bruken av elektrisk utstyr inne i huset. Der er det allerede oppnådd mye med mer effektive styringssystemer for lys og ventilasjon, men det er her potensialet er, mener Tor Olsen.