Da borettslaget Klosterenga Økoboliger sto ferdig i 2000 representerte den ene blokken noe banebrytende nytt. Her var energibruken redusert med over 40 prosent i forhold til det som er vanlig for blokkleiligheter. Godt inneklima er ivaretatt med balansert ventilasjon, det er solfangersystem på taket, varmegjenvinning og rensing av gråvannet.

Mer fremtidsrettet og politisk korrekt kunne det ikke vært, en av dem som flyttet inn der var daværende miljøvernminister Guro Fjellanger. Hun bor der fremdeles.

Arkitekter for Klosterenga var Arkitektkontoret GASA AS ved sivilarkitekt Per Kr. Monsen. Han er ikke imponert over hvordan boligbyggingen har utviklet seg siden år 2000:

– Klosterenga var et pionérprosjekt og det forbauser meg at ingen har fulgt opp erfaringene derfra, sier Monsen. – Tusenvis av mennesker har vært der for å studere prosjektet, men så langt har det ikke fått noen etterfølgere.

– Hvordan har erfaringene vært?
– Erfaringene er meget gode. De tekniske systemene i gården er enkle og fungerer godt. Vi har slitt litt med solfangerne fra Solarnor, men de er nå skiftet. Den balanserte ventilasjonen med varmegjenvinning er desentralisert med et lite anlegg på hver leilighet, ikke felles for hele huset. Opprinnelig var det planlagt å bruke vakuumtoaletter, men det ble forkastet for å holde det enkelt. 


Tom Nordby var en av de mange fornøyde beboerne vi traff da VVS-forum besøkte borettslaget tirsdag 23. september

Klosterenga Økoboliger ble byggemeldt etter 1987-forskriftene som angir en energibruk på 183 kilowattimer per kvadratmeter. Men her er energibehovet bare 100 kilowatt, som er bedre enn de nye forskriftene. Dette ble mulig takket være løsningen med dobbelt glassfasade. Siden den gang er glasstypene blitt bedre, så det bør være mulig å få til endre bedre ytelser.

– De siste årene har vært det reneste Klondyke for boligbyggingen, men med sørgelige resultater. Kanskje vil prisstigning og høyere renter får kjøperne til å stille høyere kvalitetskrav, også når det gjelder miljøet, sier Per Kr. Monsen.

Et av de andre firmaene i prosjekteringsgruppen for Klosterenga Økoboliger var Arkitektskap AS og Erichsen & Horgen AS ved Ida Bryn.