– Synco Living er et smarthuskonsept som kan bygges ut i etapper etter behov, opplyser Bratsberg. – Man kan starte med varmestyring og fortsette med lysstyring, solavskjerming, energimåling og brannvarsling, vinduskontakter og vannlekkasjedetektor osv. Ønsker man å ta det helt ut kan man koble dette systemet opp på Web og styre hele huset fra en hvilken som helst PC som har nett tilgang eller via smarttelefon.

I dagens samfunn der mer og mer ting kan styres via en pc eller en smartphone kommer det ofte en ønske fra kundene om å kunne styre eller overvåke boligen sin. Ved å utvide systemet med et enkelt grensesnitt kan man få denne kontrollen via PC eller en app.

– Hva er gevinstene med å investere i en smarthusløsning? Tom Gunnar Bratsberg?
– I tillegg til de åpenbare praktiske fordelene, er antakelig energisparing som får kunden til å velge en smarthusløsning. Overfor rørbransjen er vi nå aktive med en startpakke for trådløs styring av varmesystemer. Slik styring er et rimelig tiltak for energieffektivisering i bolig. Det krever (kreves normalt) ingen Elektriker, ingen ledningsstrekk og kan styre alt fra én til seks radiatorer. Det beste er at alt drives med standard AA-batterier.
– En funksjon som er viktig for mange brukere, er at systemet kan styre to rom, for eksempel to soverom, med én termostat, fortsetter Bratsberg.
- Dette gjør det mulig å ha forskjellige temperaturer i hvert rom.

– Det er Sentralenheten i Synco Living QAX913 som er hele hjertet i smarthuskonseptet. Denne kan styre hele boligens varme og kjølebehov, samt innhente data fra energimålere. Ved å integrere energimåling har du full kontroll på energiforbruket i boligen til enhver tid. Sentralen har en rekke sparefunksjoner som reduserer unødig energiforbruk. Og mange vet å verdsette ”reisebortknappen” Denne setter i gang alle sparefunksjonene og sier i fra hvis et vindu for eksempel skulle stå åpent.
– Det som gjør systemet Synco Living unikt er at man ikke trenger å gjøre en full investering fra dag en, men bygge ut systemet etter behov. Det vanligste er at de begynner med vannbåren gulvvarme og radiator styring.

Bratsberg påpeker også at nye byggeforskrifter stiller krav til energibruken til boliger, spesielt for passivhus der energibruken må styres optimalt for å få full nytte av sparepotensialet ved en slik bolig.

Synco Living tilfredstiller de kravene som finnes til slike systemer siden både varme, kjøling, ventilasjon og belysning kan styres automatisert.

– Mange kjøper slike anlegg for å spare energi, hva er tallenes tale i så måte?
– Ved bruk av alle funksjonene kan man spare opp mot 30%. Med riktig styring av romtemperaturen kan du oppnå en energieffektivisering på 10 til 15 prosent. Bare ved å senke temperaturen om natten med 3-4 grader kan du spare 5 % energi, Hvis du i tillegg senker gjennomsnittstemperaturen i huset med 1 grad, kan du spare 5 % ekstra. Men i Norge er nok komforten fortsatt en viktig faktor, og den optimaliseres med Synco Living.Hvis du har en gammel manuell radiatorventil og har et høytemperert anlegg, kan besparelsen bli opptil 20 prosent ved å bytte til ny radiatorventil og Synco Living startpakke, opplyser salgsingeniør Tom Gunnar Bratsberg i Siemens.