Det er mange faktorer som spiller inn, blant annet hvor filteret står, men generelt kan en si at 12 måneders drift er maksimum. Hvis filteret står for lenge, vil det lett oppstå problemer med mikrobiell vekst og muggsopper. Det er en mengde muggsopper som fanges opp i filter, og ved tilførsel av fuktighet, ”formerer” de seg og kan vokse gjennom filteret og ut på renluftsiden. Om sommeren kommer det også inn insekter som etter hvert dør og begynner å råtne. Dette er en av faktorene som gjør at filteret bør skiftes minst én gang i året, uansett trykkfallsituasjon.

I byer kan det være annerledes. Der er trykkfallskriteriet på ca 250 pascal, som ofte nås etter 3 - 8 måneder. Men økonomisk riktig tidspunkt for skifte i et moderne anlegg er ved et trykkfall på rundt 150 pascal. Trykkfallskurven ligger lenge nokså flatt opp mot dette nivået, men så stiger den bratt. Frekvensstyrte vifter drar på og trekker mye strøm når trykkfallet stiger. Da blir energikostnaden ved å trykke lufta igjennom et tett filter for høy. Det lønner seg å bytte.

Hyppig skifte er bedre for helsen
Mange hygienikere og mikrobiologer ønsker å skifte filter to ganger i året. Hvis du starter med rene filtre om våren, samler de i løpet av sommeren opp pollen, insekter og støv, f.eks. fra jordbruk. Når høster kommer, får du inn fuktighet, og det blir mikrobiell vekst. Hvis du så skifter også på høsten, blir du kvitt alt dette og starter vintersesongen med rent filter. Det filteret dekker den sesongen da det er høyest andel av sot og gasser, svovel og nitrogen i luften – på grunn av biltrafikk, fyring med olje og ved, og alt det fører med seg av fine partikler. Når så våren kommer, kan du tenke deg hvor mye skitt som ligger i filteret.

Vi har selvfølgelig ingenting i mot å selge flest mulig filtre, men for bedriftene som overveier hvor ofte de skal skifte, er det medarbeiderens helse som bør være det avgjørende. I et hus med 500 sivilingeniører blir det fort dyrt hvis ventilasjonsanlegget gjør folk syke, sier daglig leder Vegard Ottesen i Interfil AS.

Interfil AS holder til i Skjåk. Selskapet er Norges største filterprodusent og har cirka 25 prosent av det norske markedet. Omsetningen i 2007 var 70 millioner kroner.