Lykkes ikke det, kan det fort hende at de som er øverst langs elven tar seg til rette, slik at det knapt er blandevann igjen til dem lengre nede. En raskt synkende grunnvannstand mange forteller mange steder at situasjonen begynner å bli kritisk.

En viktig årsak til overforbruket er økende levestandard og tilsvarende økende industriproduksjon. I utgaven for 18. juni har den tyske ukeavisen Die Zeit en oversikt over hvilke vannmengder som går med til produksjonen av forskjellige produkter. Det er skremmende tall. Først litt om norsk vannforbruk.

Ifølge statistisk sentralbyrå (ssb.no) fordeler norsk forbruk av drikkevann seg slik:
I 2008 gikk 41 prosent av det produserte drikkevannet i kommunale vannverk til husholdningene. Fordelt over hele året brukte hver person i norske husholdninger i gjennomsnitt 198 liter vann i døgnet. Til sammenligning bruker tyske husholdninger i gjennomsnitt 125 liter vann per person/døgn.

Øvrige leveranser fordeler seg slik: Næringsmiddelindustrien 6 prosent, annen industri 12 prosent og jordbruk og andre formål 8 prosent. Om lag en tredel av det produserte vannet gikk tapt i lekkasjer. Dette tilsvarer i underkant av 240 millioner kubikkmeter vann. Fordelt på gjennomsnittlig husholdningsforbruk er den totale vannmengden tapt grunnet lekkasje over to tredeler av det daglige vannforbruket til alle husholdninger.

Så til tallene fra Die Zeit, som har Unesco som kilde. Ikke uventet er det bilen som er den største synderen. Produksjon av en personbil som veier 1500 kg krever 400 000 liter vann. Mer overraskende er det at det går med 27 000 liter vann til å produsere ett kilo kakao, 21 000 liter for ett kilo brent kaffe. Til din PC har det gått med 16 600 liter vann, og hvis du liker sexleker med lær og pisk, skal du vite at produksjon av lær krever 15 455 liter per kilo.

Flere ubehagelige tall for vannforbruket bak dagliglivets produkter: Ett egg 200 liter, ett glass melk 200 liter, og en liten flaske øl (250 ml) 75 liter vann. Olabuksen som strammer i livet krever 11 000 liter.

Tallene for vannforbruk omfatter hele produksjonsprosessen, inkludert dyrking av råvarene.

Redaktøren har sitt på det tørre, han har ikke bil. Men hva skal han med 400 000 liter vann?