Når en del av sanitæranlegget på badet først ryker, så kan det få store konsekvenser. Derfor har Sintef Byggforsk utarbeidet en anvisning som anslår levealder for en rekke deler som er vanlig på badet. Hensikten er å øke bevisstheten om at utstyret har en variabel og samtidig begrenset levetid, skriver Vi i Villa.

"Huseier eller utbygger må tilrettelegge for utskifting av utslitte komponenter, utstyr eller hele installasjoner før disse forårsaker funksjonssvikt, for eksempel i form av vannlekkasje", advarer Sintef Byggforsk.
 
Sintef Byggforsk opererer med to ulike begreper for levetid: teknisk levetid og anbefalt brukstid. Førstnevnte referer til tiden det tar før kompnenter eller utstyr ikke lenger oppfyller sin tiltenkte funksjon, mens anbefalt brukstid anslår hvor lenge vi kan forvente at utstyr som monteres og brukes riktig, vil fungere uten funksjonssvikt og lekkasje.

I følge Sintef Byggforsk er sanitærinstallasjonen blant de delene i en bygning som har kortest levetid, er vanskeligst å vedlikeholde, og forårsaker flest vann- og fuktskader.

"Erfaring tyder på at hele sanitærinstallasjonen må skiftes minst en til to ganger i løpet av bygningens levetid. I tillegg må komponenter som f.eks. armatur og varmtvannsbereder skiftes oftere", skriver bladet og henviser til SINTEF.

Så lenge bør de vare
Nedenfor følger en liste over anbefalt bruktstid for en rekke vanlige komponenter og utstyr på badet:
Servant: 50 år
Servantarmatur: 15 år
Badekar: 50 år
Badearmatur: 15 år
Vannklosett: 50 år
Dusjkabinett: 20 år
Plastsluk: 50 år
Varmtvannsbereder i rustfritt stål: 20 år
Vannmåler: 25 år

"Erfaring og forskning viser at når en installasjon har vært i bruk i et visst antall år, vil sannsynligheten for funksjonssvikt eller lekkasje øke markert. Dette er et statistisk forhold, noe som vil si at en enkelt installasjon kan vare lenger enn gjennomsnittet. På den andre siden må vi være forberedt på at funksjonssvikt eller lekkaskje kan oppstå plutselig", mener Sintef Byggforsk.

I anvisningen Levetider for sanitærinstallasjoner i boliger finnes oversikt over levetid og brukstid for bl.a. vannrør, avløpsrør, skjøtesystemer og reguleringsventiler.

Kilde: Levetider for sanitærinstallasjoner i boliger