Muligheten for private husholdninger til å trekke fra håndverkertjenester på skatten – den såkalte ”ROT-avdragen”, har gitt økt etterspørsel hos håndverkere og flere ”hvite” jobber i Sverige. NHO vil ha svenske tilstander også i Norge.

Til sommeren blir de svenske reglene enda enklere. Da vil fradraget gjøres direkte av håndverkeren, før kunden betaler, noe som kan øke etterspørselen på ROT-tjenester enda mer. Når håndverkere må spesifisere arbeidskostnadene på fakturaen, innebærer det også at flere svarte tjenester forsvinner – fordi det lønner seg å kreve kvittering.

NHO har foreslått skattefradrag for bruk av håndverkertjenester i eget hjem, særlig knyttet til investeringer i tiltak innenfor energieffektivisering, som ett av mange tiltak for å begrense finanskrisens virkninger. Men også i arbeidet for å bekjempe svart omsetning og å fremme de seriøse aktørene i markedet, er dette et bidrag som NHO tror kan ha en god virkning.

- Dette bidrar til at de seriøse bedriftene får rettferdige konkurransevilkår, sier næringspolitisk direktør i NHO, Petter H. Brubakk. Han viser til at dette er en ordning som også er innført i Sverige og Finland.


NHO har foreslått en lignende ordning i sin tiltakspakke mot den økonomiske krisen, men uten å lykkes. Nå blir dette tatt opp igjen 17. mars, på Holdningskonferansen 2009, der NHO – gjennom Samarbeid mot svart økonomi – er medarrangør. Og da kan man vise til Sverige for å se at det virker.

Les mer om konferansen her. Påmeldingsfristen er 10. mars

Kilde: NHO