Byggekostnadsindeksen måler prisutviklinga til innsatsfaktorene ved installasjon av rørleggerarbeid i kontor- og forretningsbygg.

Byggekostnadene blir ikke påvirka av endringer i produktivitet eller endringer i rørleggerbedriftenes fortjenestemarginer. Indeksen blir berekna på oppdrag fra Rørentreprenørene Norge som finansierer den løpende driften av indeksen.

Byggekostnadsindeksen måler prisutviklinga på materialer, arbeidskraft, transport og annet som inngår i produksjonen av rørleggerarbeid i kontor- og forretningsbygg. Det er to typar observasjonar for disse varene og tjenestene blir målt etter, nemlig kostnadsandeler (vekter) og priser. Kostnadsandelene blir målt om lag hvert tiende år gjennom ei strukturundersøking av rørleggerarbeid. Prisene blir målt månedlig.

Materialprisopplysninger blir hentet fra rørleggergrossister.

Arbeidskraftkostnadene blir hentet fra Statistisk sentralbyrås kvartalsvise lønsstatistikk og blir justert årlig for endringer i arbeidsgiveravgift, antall feriedager og andre arbeidskraftskostnader som ikke er med i lønnsbegrepet.

Transportkostnadene blir justert med Statistisk sentralbyrå sin månedlige indeks for lastebiltransport.

De tre største rørleggergrossistene i landet og to leverandører av større elektriske kjeler. Totalt blir 325 prisobservasjoner rapporterte hver måned.

Grossistene brukar i gjennomsnitt 25 minutter i måneden til å fylle ut skjema. Dette gir en tidsbruk for heile utvalget på 25 timer eller tre dagsverk i året.

Det er Seksjon for bygg- og tjenestestatistikk i Statistisk sentralbyrå som er ansvarlig for å lage de månedlige statistikkene.

Byggekostnadene for rørleggerarbeid i kontor- og forretningsbygg ned 0,1 prosent fra august til september i år. Kostnadene var 2,4 prosent høyere enn i september 2014.





Fra september 2014 til september 2015 steg byggekostnadene for sanitærinstallasjoner med 2,9 prosent og varmeinstallasjoner med 1,9 prosent.

Materialkostnadene for sanitærinstallasjoner gikk opp 3,1 prosent, mens materialkostnadene for varmeinstallasjoner steg 1,4 prosent i samme periode.

Artikkelen er bygget på tekst hos Statistisk sentralbyrå.