Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget arrangerte 27. oktober høring vedr. Prop. 136 L (2010-2011) Lov om kommunale vass- og avløpsanlegg, som skal sikre at vann- og avløpsanlegg forblir i offentlig eie eller organisert i form av andelslag.

Norsk Vann uttalte da at de støtter forslaget til ny lov om kommunale vass- og avløpsanlegg, som var på høring i Kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget. Norsk Vann påpekte i høringen behovet for et videre arbeid med en sektorlov.

Under konferansen Vann, avløp og nye rettsregler på Gardermoen i går, i regi av Tekna og Norsk Vann møttes 235 deltakere, inkludert representanter fra 82 kommuner.

Her gikk Vannbevegelsen sterkt imot å privatisere vann- og avløpsanlegg.

– Vi mener at det er en vesentlig forskjell mellom en privat utbygger og et abonnenteid vannverk. Det er innbyggerne som eier vannet og det blir for lite diskutert, sa sivilingeniør Martin Varden fra Vannbevegelsen.

– Man skal ikke kommersialisere luft og drikkevann. Hvis EU kommer med et krav om at driften av kommunale vannverk skal ut på anbud bør kommunen kunne svare med å overdra det til abonnentene, som så igjen kan be kommunen om å ta vedlikehold. Slik kan man omgå EU og bevare abonnentenes eierskap, sa han.

Vannbevegelsen kjemper mot kommersialisering av vannforsyningen. Organisasjonen mener at lovforslaget hindrer ikke konkurranseutsetting og Fornyings og adm. departementet definerer vannforsyningen som en økonomisk tjeneste, samtidig som selvkostbegrepet gir rom for fortjeneste, dvs. et fradrag for fiktive kapitalkostnader.

VA-juskonferansen er den årlige møteplassen for å lære hvordan kommunene og de øvrige VA-aktørene skal forholde seg til mylderet av lover, forskrifter, myndigheter og rettspraksis.

Konferansen åpnet i går og fortsetter i dag.

SI DIN MENING HER: