Spørsmålet ble stilt av Torkild Korsnes, nyvalgt styrelederen i Rørentreprenørene Norge, under årets faglærer- og utdanningskonferanse i Surnadal og Trondheim. Korsnes mente at dette var et langt viktigere spørsmål enn å spørre om hva slags elever bedriftene ønsker seg.

- Rørleggerbedriftene må langt på vei ta imot de elevene de får og forme lærlingene etter beste evne, uttalte Korsnes, men i sitt innlegg berømmet han samarbeidet mellom skolene, bedriftene og opplæringskontorene.

Saken fortsetter under bildet:

Styreformann i Rørentreprenørene Norge, Torkild Korsnes.[/caption]

Godt samarbeid
Det var nettopp verdien av nettopp dette samarbeidet var årsaken til at faglærerkonferansene ble etablert i 1982. Den gang var det et temmelig betent forhold mellom skole og bedrift, som hver for seg mente de var best skikket til å lære opp nye rørleggere.
- Sammenhengen mellom teori og praksis, mellom skole og læretid var et hett diskusjonstema. De årlige fellessamlingene mellom faglærerne og bransjen har bidratt til god kommunikasjon og bedre forståelse om gjensidig avhengighet i utdanningen av fagarbeiderne, forteller prosjektleder Ole Larmerud.

Fin samling
Årets samling var en kombinasjon av bedriftsbesøk, ny teknologi for energianlegg i bygg og interne drøftelser om aktuelle temaer i bransjen. Dette har vært en vanlig oppdeling de senere årene.
- Evalueringen viser at alle elementene er viktige, både for faglig oppdatering og for styrket samarbeid mellom skole og bedrift. Dessuten er en delfinansiering fra leverandørene viktig for å kunne realisere samlingene, understreker Larmerud.

Kompetanse
Bedriftsbesøket hos PipeLife AS i Surnadal var utenom det vanlige og ulikt det vi finner i moderne produksjonslokaler i utlandet. Hos PipeLife opplevde alle at nedarvet kultur, påbygginger når økonomien tillot det, moderne maskiner, nærhet til ledelse og trivelige arbeidsforhold skaper verdens beste plastrørprodukter. PipeLife har dessuten en teoretisk kompetanse som sørger for innovasjon og nye produkter som letter hverdagen for mange rørleggere.

Unikt samarbeid
Stålgården og TABS (Termisk Aktivt Bygningssystem) var hovedattraksjonen i Trondheim. Et unikt samarbeid mellom byggeier, Uponor AS og K Lund AS har gitt resultater som viser at vannbårne energianlegg har en lys fremtid i større bygg.
- For faglærerne var prosjektleder Gøran Søbyes presentasjon en leksjon i pedagogisk fremføring basert på kunnskap, stort engasjement og en usvikelig tro på fagets fremtid, forteller Larmerud.

Mer om DAK
- Det interne møtet la vekt på utfordringer i forbindelse med TEK17, endringer i prøveforskrifter, undervisningsforhold, ny struktur i fagopplæringen, nye læreplaner og videre samarbeidsfora. Det eneste noen savnet var drøftinger rundt DAK-tegning for rørleggere som har vært tema de siste årene, og som nå er ferdig utviklet og klar for bruk, forteller Larmerud. Han takker PipeLife og Uponor som bidro til at årets faglærersamling ble en suksess.