– Det beste eksempelet på hvor mye man kan spare med riktig belysning var Kronprinsens gate 17, Ingeniørenes hus, forteller Martin Rafdal. – Der var det for varmt og for dårlig luft. Teknisk direktør tok derfor kontakt med ventilasjonsbransjen for å gjøre noe med saken, og det ble planlagt å skifte ut hele anlegget. Men så kom Stiftelsen Vekst inn i bildet og det ble satt opp et energiregnskap: Hva er det som tilfører all varmen?

– Resultatet av undersøkelsen var at lysanlegget brukte utrolig mye energi. Vi prosjekterte nytt lysanlegg som reduserte strømtilførselen med 70 % og ga huset et bedre og mer tidsmessig lysanlegg. Denne reduksjonen i energibruken gjorde det unødvendig med nytt klimaanlegg.
– Her vant man dobbelt opp, fremhever Rafdal. – Det nye lysanlegget kostet mindre enn halvparten av hva et nytt kjøleanlegg ville kostet, samtidig som strømforbruket til belysning ble redusert med 70 prosent. Dette i motsetning til et kraftigere kjøleanlegg, som ville økt strømforbruket betydelig.

Et annet eksempel i Oslo er Telenors gamle hovedkvarter i Kongens gate 21. Der ble det lagt inn energieffektiv styring av belysning i sentralrom, koblingsrom, datahall, garderober og noen kontorer. Også i garasje og kjeller ble belysningen skiftet ut. Den samlede investeringen var på 325 000, den årlige inntjeningen 191 000. Det gir en inntjeningstid på 1,8 år og en intern rente på 59 %.

Men Martin Rafdal behøver ikke reise til Oslo sentrum for finne gode eksempler på hva man kan oppnå med energieffektive lysanlegg:
– Et av de beste eksemplene er garasjen vi benytter i Nydalen. Den hadde et lysanlegg som er vanlig for parkeringshus. Da anlegget ble skiftet til topp moderne utstyr med automatikk, gikk strømforbruket ned med 80 prosent, i følge tall fra Avantor