Dette sier Ida H. Bryn, dr. ingeniør MRIF og partner hos Erichsen & Horgen til VVS-Forums nye trykte utgave som distribueres gjennom Byggeindustrien til deler av bransjen gjennom egen distribusjon.

Hun sitter daglig med mange spørsmål knyttet til de områdene selskapet jobber med.

Og ikke minst fikk hun nærkontakt med mange utfordringer da hun som representant for RIF – Rådgivende ingeniørers forening gikk dypt inn i TEK 2010, da denne forskriften var ute på høring.

Erichsen & Horgen er rådgivende ingeniører innenfor VVS, klima, kulde og energi.

- Både Erichsen & Horgen og RIF kom med utspill som ga den skjerpingen TEK 2010 fikk sammenlignet med TEK 2007, særlig innen ventilasjon, sier hun. Og legger til at det ville være stor fare for å bygge for dårlig etter TEK-standarden fra 2007.

- Derfor var det nødvendig å få på plass TEK 2010, mener hun.

Målet med de nye energikravene er 25 prosent reduksjon i energibruk, både i nye og ombygde bygninger. Det imidlertid viktig å være oppmerksom på at forskriften kun påvirker deler av energibruken. Den påvirker eksempelvis ikke IT drift, servere, UPS, ute lys, gatevarme mv. Det kan derfor sannsynligvis ikke forventes at det oppnås 25 % reduksjon av den totale energibruken.

- Men, presiserer hun, TEK 2010 har fortsatt ikke det jeg vil kalle strenge krav. Strengt for boliger, ja, men ikke strengt nok for næringsbygg.

- Et enklere systerm å forholde seg til hadde vært å hatt én kategori for boliger og én for yrkesbygg, mener hun.