Driftsleder eiendom i Horten kommune, Bjørn Langjordet, erkjenner han var svært ambisiøs da han la inn søknad om nøyaktig 39.352. 535 kroner fra statens Energifond 22. mars i år.

– 39,4 millioner kroner er jo milevidt over det vi kan regne med i støtte til energisparetiltak, men i og med at vi hadde gjort så grundige forberedelser og hadde så mye klart, søkte vi dette, sier han til Hortenavisen Gjengangeren.

– Tre millioner kroner bør vi i hvert fall få. Det er det absolutte minstemålet og ambisjonen vi bør ha for kommunens energitiltak. Det er nok også rundt der vi realistisk kan regne med tildeling.

– Spesielt siden vi var så tidlig ute med vår søknad til Enova og kunne være så konkrete i våre prosjekt. Vi hadde jo allerede satt i gang kartlegging av vårt energiforbruk for å se hvor vi kunne spare penger, sier Langjordet.

Strømregning på 22–23 millioner kroner i året, hvorav drøye halvparten kommer fra energiforbruk i kommunens bygg, og muligheten til å redusere den var årsaken til at Horten kommune allerede i fjor begynte å se på energi- og sparetiltak. Og da gikk det ikke lang tid før Knut Heian tjente inn store enger for kommunen.

– Ikke til forkleinelse for andre i Horten kommune, men det er et faktum at han er blant dem som både tjener inn sin egen lønn og som sparer kommunen for store penger, sier han.

Nysgjerrigheten for at strømforbruket på Horten kino etter ombygningen til dagens moderne kinobygning var så unormalt høyt var det store gjennombruddet i så måte. Og hvor det med enkle tiltak, tidsstyring og reduksjon på natten og tider hvor kinoen ikke er åpen, ble klart at kommunen ville redusere årsregningen med 250.000 kroner gjorde mye.

Et strømforbruk som fra en uke til neste ble redusert med 10.000 kilowattimer ble lagt merke til. Spesielt hos dem som er opptatt av energiøkonomiseringstiltak over natten Siden gikk det nærmest sport i det.

– Det morsomste var at ingen egentlig merket noe da vi justerte ventilasjonen og varmen og sparte de store beløpene på energiregningen. Det har ikke vært en eneste som har klaget på at ventilasjonen slås av og temperaturen senkes når det ikke er folk der, sier Heian fornøyd.

– Derimot har mange jublet for at dere har spart kommunen og skattebetalerne for utgifter?

– Det er ikke så mange som har visst om det ennå. Dessuten er vi tidlig i prosessen med å kartlegge vårt forbruk og eventuelt innsparingspotensial. Men jeg regner med at mange er – og flere blir – fornøyde, sier Langjordet.

Kommuneoversikten for energiforbruket i Norge viser at Horten for tiden gjør mye riktig. Selv om Horten ifølge dem selv bar er i startfasen på sin kartlegging av forbruk og besparelser.

– Hvis vi ser på Enova-tallene brutt ned på sektorer så har Horten et forbruk pr. kvm som ligger litt under gjennomsnittet i våre sykehjem, men litt og noe over på sektorene skole og barnehager, sier Langjordet.

Tallene viser at barnehager og skoler er Hortens største energisløsere med henholdsvis syv og en kWh mer enn gjennomsnittet, mens sykehjemmene ligger ni kilowattimer pr. kvm under gjennomsnittet.

– Hvis vi ser oss blinde på bare de tallene så er ikke totalen så aller verst, men vi må også huske på at vi har flere stygge energisløsende virksomheter i vår kommune og flere kommuner som ligger langt under vårt gjennomsnitt på de enkelte sektorene. Det er altså mye energi og penger å spare. Og det er det vi har fokus på nå, sier kommunenes driftsleder eiendom, Bjørn Langjordet til avisen.