Det er mye humor, men også mye alvor hos mesteren i Drøbak, men du tuller ikke for mye med presidenten i Norges Bokseforbund. Eller? – Tull, jeg er snill som et lam! Buldrer det fra den tettbygde kroppen. Du kan se at han er aktiv bokser, og holder seg i nesten usmakelig god form til å være 56.

Blant de større i Rørkjøp
Det er 30 år siden Odd Haktor Slåke etablerte egen rørleggervirksomhet i Drøbak. Nå eier og driver han en av de etter hvert mange store enhetene innen Rørleggerkjeden Rørkjøp. Med solid posisjon på det lokale markedet, 20 ansatte (15 årsverk) og sunn økonomi ser mesteren både faglige utfordringer og lyspunkter i fremtiden.
- Så vel driftsinntekter som resultatgrad har økt jevnt og trutt opp gjennom årene, men selvfølgelig har bedriften fulgt de store samfunnsmessige konjunkturene samt følt konsekvensene av perioder med byggestopp.

Bygget Drøbak
Da Odd Haktor gikk i gang på det nærmest jomfruelige markedet i 1979 hadde den 25 år unge rørleggeren seg selv, en gammel bil og to kraftige armer.
- Nå virker det som om alt var mye enklere da, men det var lange dager. Det var utbyggingstid i Drøbak, og mye av grunnlaget for fremtiden til bedriften ble lagt er. Jeg jobbet fra 05.00 til langt på kveld med installasjon av varmvannsberedere og rørlegging, alt som var relatert til yrket, forteller Odd Haktor Slåke.

Kjenner alle
Han lå ikke på latsiden, verken da eller nå, og var selv med på alt av prosjekter. Det er knapt et bygg eller leilighet han ikke har vært inne i fra de første 25 årene.
- Nå har de riktignok blitt mer administrasjon de senere årene, men jeg holder så god oversikt som jeg kan. Dessulten er syv av de ansatte enten barn, søsken eller kona, så det blir nært. Alle er flinke, men jeg forsøker å ha et personlig forhold til alle kundene selv om ikke jeg personlig er tilstede på alle jobbene, forklarer mesteren.
Det han i aller høyeste grad har et personlig forhold til, er at alle jobbene utføres skikkelig.
- Det er god kvalitet vi lever av. Fornøyde kunder som kommer igjen og igjen. Her i Drøbak er det små forhold, og vi skal levere kvalitet hver eneste gang. Og når det skjer feil skal det ryddes opp på en skikkelig måte uten surmuling fra vår side, understreker Odd Haktor.

Kvalitet lønner seg
Dette er en politikk som har vist seg lønnsom for Drøbak Rørleggerservice. Der de installerte nytt for 25-30 år siden får de nå oppdrag med modernisering. Privatkunder, offentlige kunder og entreprenører kommer igjen – og Odd Haktor Slåke har vist seg å være kreativ i vanskelige perioder. Men alltid har han holdt fast på å gi lokalbefolkningen skikkelig service. Og når de kjøper produkter fra oss understreker vi alltid at det følger fagkunnskap med på kjøpet.

Stor variasjon
Forretningen holdt opprinnelig hus i Drøbak sentrum. Her var det dårlig med parkeringsplasser. Allerede i 1995 kjøpte Slåke et større område ved Drøbak City, og dit flyttet han virksomheten i 2000.
- Det har vært full rulle siden 1979. Innbyggertallet har doblet seg, vi har fått blokker, mange felt med eneboliger, det er kommer mange rekkehus – og vi har stort sett fått med oss alt.
Drøbak Rørleggerservice har fått med seg svært mye, også den lokale Næringslivsprisen. Den fikk Odd Haktor i 2006 under en tilstelning i kommunen.
Kremmermuligheter
Det som opptar Odd Haktor Slåke i bransjen nå er kvalitet, lønnsomhet og opplæring. Som medlem i Rørkjøp er han glad for å være med i en kjede med gode innkjøpsbetingelser, et bredt spekter av støttefunksjoner som stadig bygges ut, romslig takhøyde og hvor man kan være kremmer etter beste evne.

- Det er viktig at vi nå forteller forbrukerne at det er vi som kan, at det følger med kompetanse når vi selger produktene. Men jeg ser også at det i kampanjer fra enkelte rørleggere selges skummelt billig. Eller dyrt. Begge deler er like ille.

Skummelt billig
- Prisene må henge på greip, det må være en viss balanse. Billige lokkevarer er i hvert fall ikke sunt, understreker Odd Haktor. Han valgte Rørkjøp fordi han der står fritt til å sette sine priser ut fra lokale forhold, og kan balansere disse.
- Dessuten er det enklere å få gjennomslag i en liten organisasjon som Rørkjøp. Selv om det er over 270 medlemmer er det bare fem som jobber på kjedekontoret, de gjør en fantastisk innsats, har gode systemer og vi betaler heller ingen kjedeavgift.

Bedre opplæringssystem
Når det gjelder opplæring i bransjen mener Odd Haktor Slåke at det mangler et godt system for yrkesfagene.
- Det burde vært tre år læretid. Systemet kunne vært slik at lærlingene får stipend til de er ferdigutdannet, dermed sikres de til de har papirene sine. Vi har hatt lærlinger i 25 år, det mener jeg er å ta samfunnsansvar. Vi har hatt 1-2 hvert år, og det har gått bra med samtlige. På denne måten sikrer vi også rekrutteringen til egen bedrift, påpeker mesteren.

Skrevet av Jan Kalvik.