- Helt siden fredag i forrige uke har vi jobbet på spreng. Det har ikke vært fred å få, sier daglig leder i Høytrykkvakta AS i Tromsø, Per H. Olsen til www.vvs-forum.no.

De siste 48 timene har Høytrykksvakta AS i Tromsø registrert 230 henvendelser og 15 personer har jobbet både seint og tidlig for å tine frosne vannrør.

- Vi ga oss i går klokka 23. 00 og fortsatte 07. 00 igjen på morgenen. I tillegg har vi att to mann ute om natta siden vi har 24 timers vakt, sier Olsen.

Kan bli overvann
Nå er det mildere i Tromsø, men telefonstormen avtar ikke og Olsen frykter faktisk at det kan bli enda verre i dagene som kommer.

- Hvis det blir såpass mildt som værprognosene tilsier, så kan det bli enda større problemer for mange. Da kan vi få overvannsproblematikk også, men vi får håpe at værmeldingen ikke slår til. Det hender jo, sier Olsen litt lattermildt. Det er viktig å holde humøret oppe selv i stressede tider…

Det at det knapt finnes snø i Tromsø bidrar altså til vanskelighetene. Snø isolerer, men så lenge det er snøfritt får ekstremkulda og den isende vinden fritt spillerom. Både næringsbygg og private hus har hatt problemer og Høytrykksvakta har i perioder måttet prioritere næringsbyggene.

- Det viktigste er å holde næringslivet i drift. Vi har for eksempel rykket ut til mange barnehager, forteller daglig leder Per H. Olsen.

Dårlige løsninger
Det som forundrer Per H. Olsen i Høytrykksvakta AS er at såpass mange nye hus har problemer med frosne vannrør. Olsen sier dette:

- De brukes gamle byggemetoder i nye hus og løsninger som jeg knapt trodde fantes i 2010 og 2011. Rør i rør skaper problemer når vi skal tine og det samme gjør mange andre løsninger som er valgt. Det er lite gjennomtenkt, selv om både konsulenter og andre høyt utdannede fagfolk har foreslått at husene skal ha slike løsninger, som altså bidrar til at det fryser lett og at vi får trøbbel med å tine. Her har mange en jobb å gjøre!

Det kommunale ledningsnettet i Tromsø har klart seg fint under kuldeperioden. Det er normalt ledninger i bygg og stikkledninger til bygg som fryser.

- Det er sjeldent at våre rør fryser, understreker enhetsleder i Tromsø kommune, Geir Helø.