Det kan Kirkenes Bad & Kjøkken AS, som medlem i rørleggerkjeden Varme og Bad skrive under på.

- Det er mange prosjekter, både innen offentlig og privat sektor. Vi ligger ved havnen i Kirkenes og jobber dermed både på sjø og land, forteller Ludmila Gjetmundsen fra salgsavdelingen til VVS-Forum.

Russere, offentlige og private.
Selv om oljeeventyret begynner å sette sitt preg på regionen har veksten vært jevn og trutt i en årrekke.
Det er primært russer-handel og gruvevirksomhet som har gitt Øst-Finnmark en ny vår. Fiskerflåten fra Murmansk bunkrer enorme mengder diesel og forsyninger i Kirkenes, og det har i denne forbindelse blitt mange leveranser for Varme og Bad rørleggeren, som er å finne i Joh. Knudtzensgate, således nesten ved kaia i havnebyen ut mot Barentshavet.

- Regionen er i vekst, og det offentlige må investere for å holde tritt med det økende samfunnsbehovet. Skoler, sykehus, tannklinikker og forsvaret ruster opp standarden og er å finne på kundelisten til Varme og Bad rørleggeren. Prosjektene er mange.

Bad og kjøkken
I takt med økende sysselsetting og vekst på alle områder er det økende velstand på hjemmefronten.

- Hos de private kundene er behovet bredt og økende, det er stor etterspørsel og nok å gjøre med installasjon av varmepumper, samt bygging av kjøkken og bad, forteller Ludmila Gjetmundsen.

På tross av hard konkurranse fra russiske lavprisbutikker i Murmansk 25 mil unna er det nok å gjøre i butikken.

- Det er betydelig økning i velstanden, og vi ser også at russere som etterspør kvalitet kommer til oss, og vi ser positivt på utviklingen, sier daglig leder Tor Jonny Jensen til VVS-forum.

I dag er over 10 % av befolkningen i Kirkenes russere og alle veiskilt er i ferd med å bli to-språklige.