Med et varmebehov på ca 5 mill kWh årlig innenfor et begrenset område var det grunnlag for et felles fjernvarmeanlegg. I tråd med kommunens og fylkeskommunens miljøpolitikk ønsket man å fase ut olje- og elektrisk basert fyring, og legge om til mer klimavennlige løsninger.

Etter en åpen anbudskonkurranse ble det presentert flere interessante tekniske løsninger. Bioenergi-prosjektet til Norsk Bioenergi AS viste seg å være det mest konkurransedyktige når økonomi, kvalitet og miljø ble lagt til grunn.

Avtalen som nå er inngått innebærer at Norsk Bioenergi AS etablerer energisentral med tilhørende distribusjonsnett. Investeringen er ca 13 mill kr, og prosjektet får 3,5 mill kr i tilskudd fra Enova. Bioenergiselskapet selger gjennom avtalen miljøvennlig varme til fire skoler, to idrettshaller og en kunstgressbane. Avtalen gjelder for ti år, med opsjon på ytterligere ti. Anlegget vil være i drift allerede fra kommende vinter bekrefter Jan Topstad i Norsk Bioenergi AS.

Miljøvennlige løsninger har vært en viktig forutsetning for Buskerud fylkeskommune og Lier kommune. Miljø ble vektlagt med over 20 prosent i vurderingen av hvilke leverandører og type energikilde som skal benyttes i energisentralen. Flisen som skal benyttes i energisentralen vil for eksempel være hentet fra lokale skogsområder i Buskerud, understreker Jan Topstad.

I tillegg til å redusere CO2 utslippene med ca 1.500 tonn pr år, gir løsningen også en økonomisk besparelse for kommunen og fylkeskommunen i forhold til dagens løsninger.