- Det er fortsatt grei etterspørsel i hele landet, men vi ser helt klart at folk i Sør-Norge ikke har den samme appetitten for oppussing som de siste tre årene, sier Per Ivar Harila, administrerende direktør i VVS Norge. 

VVS Norge eier kjedene Bademiljø og Comfort som driver med rørleggerarbeid og tilhørende utstyr som har med rør eller baderom å gjøre. I 2022 ble de kjøpt av Mestergruppen, som driver en rekke byggevarekjeder. 

Deres tall for januar 2023 viser tilbakegang i alle fylker sør for Trøndelag mot 2022, men vekst i alle de tre nordligste fylkene. Virkes statistikk over salg av byggevarer viser det samme. 

- Dette overrasket meg. Det er naturlig at det går litt mer ned der strømprisene er høyest, men at vi faktisk går frem i nord hadde jeg ikke trodd. Det kan skyldes flere ting, blant annet at mange kjøpte bolig og flyttet under pandemien. Mange velger å pusse opp i forbindelse med overtakelse av bolig. Når antall eiendomsoverdragelser har blitt lavere, faller også etterspørselen etter renovering av bad. Vi tror at potensialet for økt aktivitet når bolighandelen øker igjen. Jeg er optimistisk for framtiden til bransjen vår, fortsetter Harila. 

Gjennomsnittlig strømpris i Sør-Norge var cirka 1,59 kroner per kilowatt time i januar 2023, mot 67 øre i de nordligste fylkene. 
Ser man på både Mestergruppens og Virkes tall er det Innlandet og Vestfold og Telemark som går mest tilbake, med knapt 15 prosent, mens Nordland har den største veksten med 7,4 prosent.

Har mange oppdrag

Comfortbutikken Rørsenteret AS har en helt nyåpnet butikk og lager på 590 kvadratmeter i Oppdal sentrum. Her jobber 15 ansatte hvorav 11 er rørleggere/lærlinger.

Saken fortsetter under bildet:

MortenRoten_Comfort Oppdal_Comfortbutikken Rørsenter et AS-1.jpg
Bildetekst: . Daglig leder, Morten Roten, forteller at de har mange oppdrag om dagen.

- Vi hadde veldig mange oppdrag i januar, og har nok å gjøre ut 2023 og godt inn i 2024. Dette er relativt store prosjekter for vår bedrift og omfatter blant annet brannstasjon, politistasjon, kommunalt renseanlegg, eldresenter, leilighetskomplekser og mer - i en radius på 9 mil fra vårt tilholdssted på Oppdal. Vi har også en serviceavdeling som håndterer nybygging av hus og hytter, som per dags dato er 26 hytter og 7 eneboliger.

Rørleggerne hos Comfort har mer en nok å gjøre for tiden.
Rørleggerne hos Comfort har mer en nok å gjøre for tiden.

Mest aktivitet for prosjekt og oppussing av bad

Comfort Alta har 17 ansatte og en butikk på ca. 400 kvadratmeter. 

- Fjoråret gikk bra og vi regner med å gå et år i møte som er like bra, eller kanskje bedre. Vi har hatt høy aktivitet totalt sett og er veldig fornøyd med oppdragene vi har hatt – både i 2022 og så langt i år. Det er mest aktivitet for prosjekt og oppussing av bad. I butikk går det mest i erstatning av baderomsprodukter. Vi har hatt fokus på energiøkonomisering som varmepumper, men vi har ikke opplevd det samme trykket som det har vært i sør på dette, sier leder av Comfort Alta, Ruben Åsheim.