Det økende behovet for miljøvennlige løsninger blir stadig viktigere. Skal energiforbruket ned, uten at det går utover komforten, vokser behovet for bedre løsninger og mer intelligente produkter.

Da 20% av all elektrisitet anvendes til å pumpe vann/væsker, blir behovet for kontroll av vannstrømmer ytterst viktig.
Frese A/S har spesialisert seg i å designe og produsere dynamiske strengreguleringsventiler til varme- og kjøleanlegg. De forhindrer at overkapasitet oppstår og minimerer derfor energiforbruket til sirkulasjonspumpen i anleggene.

Dynamiske strengreguleringsventiler

Proposjonal strengregulering har vært anvendt til innregulering av vann/væske bårne systemer i flere år. I takt med at systemene blir større og mer komplekse, blir utfordringene til en korrekt innregulering større. Dessuten anvendes det oftere pumper med variabelt turtall.



Illustrasjon: Proposjonal innregulering med statiske ventiler.

For å oppnå den beste og hurtigste, og dermed også den mest energiøkonomiske innreguleringen, har Frese A/S utviklet en serie av dynamiske strengreguleringsventiler.
Ved bruk av disse ventiltypene Frese S eller Frese ALPHA elimineres sk. overflow i systemet, og systemets balanse endres ikke, takket være ventilenes unike konstruksjon med innebygget differansetrykkregulering. Innreguleringen reduseres til å innstille pumpens variable turtall. Deretter er den korrekte innreguleringen utført.

Trykkuavhengige motorventiler
Vannmengden igjennom en motorventil er avhengig av motstanden i ventilen og differansetrykket over den. Med tradisjonelle motorventiler kreves det således også en differansetrykkregulering for å kunne kontrollere trykket over motorventilen. Hvis vannmengden også skal  kunne reguleres, kreves det ytterligere en strengreguleringsventil.

  

Ventilen Frese OPTIMA omfatter alle disse tre funksjonene i en og samme ventil. Gjennom det intelligente og patenterte designet, oppnås det full modulering ved alle forinnstilte vannmengder. Takket være den innebygde differansetrykkreguleringen reagerer Frese OPTIMA alene på signaler fra styresystemet.

Frese OPTIMA ventilen regulerer utelukkende etter byggets behov og påvirkes ikke av trykkendringer i anlegget.
Resultatet er en nøyaktig og stabil modulerende styring, som fører til et langt høyere komfortnivå i bygget.
Takket være det begrensende avviket (svingningene)  i vanngjennomstrømningen sammenlignet med tradisjonelle ventiler, økes levetiden for både aktuatorer og ventilene i systemet.


Tradisjonelle styreventiler (grønn kurve)
Trykkuavhengige Frese A/S styreventiler (blå kurve)



Nå er det fult mulig å oppnå den optimal fordel av pumper med variabelt turtall. Man justerer bare pumpetrykket etter den mest kritiske ventilen, og oppnår dermed den optimale energi besparelsen.
Selv når pumpetrykket endres etter systemets skiftende behov, sikrer Frese OPTIMA 100% kontroll av vannmengden i byggets varmeanlegg. Som en ekstra fordel med dette kreves det ingen supplerende innregulering, hvis systemet påbygges eks. flere radiatorer, eller hvis den dimensjonerende kapasiteten endres.

Frese A/S produktprogram importeres og markedsføres i Norge av Parat Varme as.