Lørenskog Rørleggerbedrift går langt i å utvide VVS-begrepet og er sterkt involvert i et prosjekt på Holum Gård i Nittedal, på grensa mot Skedsmo. Bonde Olav Morten Haug er gründer i å drive frem nye ideer, og sammen med Lørenskog Rørleggerbedrift og BioWaz er det utviklet et biogassystem for gårdsbruk.

- Det er riktig, vi har prosjektert sentralen og er med hele veien, sier Per-Erik Enersen i Lørenskog Rørleggerbedrift.

Han forteller at dette er et forskningsprosjekt, hvor gårdsmøkk og matavfall blir til energi. I tillegg reduseres lukt, næringsverdien i gjødsel blir høyere og klimautslipp reduseres.

På Holum gård er det 700 griser og disse fôres med matavfall. Men det nå ikke lenger er like akseptabelt å fôre med matavfall, og derfor blir dette nå blandet med grisemøkka, etter først å ha kvernet og varmebehandlet avfallet. Dette kan igjen bli til ekstra næringsrik gjødsel på jordene til Holum gård.

På reiser i Danmark og Tyskland hadde gårdbrukeren sett biogassanlegg som han fattet interesse for, og som han mente kunne la seg realisere på egen gård. Han tok kontakt med BioWaz i Sandvika, og det viste seg å være i rette øyeblikk. Slik ble Holum gård en av pilotgårdene for biogassanlegg i regi av BioWaz. Lørenskog Rørleggerbedrift kom inn som VVS-bedrift med sine kunnskaper og har prosjektert og installert hele gjødsel- og varmtvannsanlegget på gården.

I alt organisk avfall pågår det en naturlig råtningsprosess. Ved utråtning uten tilførsel av luft oppstår biogass, som i hovedsak består av metan. Etter hvert som gassen frigjøres samler den seg i øverste del av tanken, og kan tappes ut etter behov.

I biogassanlegget er det blant annet et pumpeanlegg med styresystem som sørger for at gjødsel eller avfall kommer inn i anlegget etter et nærmere angitt driftsprogram. Pumpeanlegget sørger også for å tømme tanken.

Ikke langt fra driftsbygningene ligger det neste helt nedgrav én komposttank og tre tanker mellom denne og det avanserte systemet varmefordeler, gasskjele, tavle osv i en container. En gassgenerator produserer til slutt elektrisk strøm.

- Et meget interessant prosjekt, og det er nok mange rørleggerbedrifter som bør tenke i nye baner. Rørleggerbedrifter har store muligheter til å utvide sine arbeidsområder, sier Per-Erik Enersen som også er formann i NRL - Norske Rørleggerbedrifters Landsforening.

Les mer på Biowaz
Last også ned
brosjyre fra Biowaz