- Klordioksid er etter vår mening den best egnede løsningen for å sikre kontroll på Legionella. Det forenkler hverdagen ved at vi slipper en del av arbeidet vi gjorde tidligere med klorering av dusjhoder, sjokkoppvarming og lignende. Med over 150 rom var dette et stort problem i praksis, sier driftssjef Joachim Holen, til VVS-Forum.

- Nå sover jeg godt om natta og har ”slanket” mine arbeidsoppgaver betraktelig. I tillegg unngår vi risikoen ved menneskelig svikt når anlegget er under slik kontroll. Gjennom en avtale med NorKjemi, som har dette som deres nisje, føler vi å ha sikret oss så godt vi kan. Alt blir dokumentert i vårt internkontrollsystem og gjennom serviceavtalen vet vi at ting blir tatt hånd om”, forklarer Holen videre.

-Vi føler den tryggheten vi mener alle burde ha, tilfører Wærstad.

- Når hele Oslo/Ski ble oppfordret til å koke drikkevannet i februar kunne vi ta det med knusende ro.

Klordioksidmetoden virker også på andre typer bakterier og gjør at vi kan fortsette vår drift som normalt. Å kunne stolt si til våre gjester at de bare kan drikke vannet føles svært godt, når vi har erfart hvordan det var før vi hadde denne løsningen. Det var rett og slett fryktelig tungvint, utdyper Wærstad.

- Det er ingen garanti for at vannkildene leverer vann med høy kvalitet til vårt system, siden det er mye gammelt rørnett i bakken. Klordioksid kan motvirke en del av de problemene dette kan gi oss, - spesielt siden klordioksid behandler både varmt - og kaldtvannssiden.

Soria Moria har siden 2001 vært en sertifisert Miljøfyrtårnbedrift.

- Vi setter miljøet i fokus og ønsker å gjøre oppholdet til det beste for gjestene. Når det gjelder klordioksid er dette også et bevisst valg, da restproduktene etter behandlingen med klordioksid ikke er miljøfarlige, forklarer driftssjefen.

Det er velkjent og godt vitenskapelig dokumentert internasjonalt at behandling med klordioksid virker mot bakterier som Legionella, Salmonella, E-coli og Listeria, i tillegg til å fjerne biofilm (se ref. liste).

 

Norkjemi oppgir disse fakta om Legionella:
• Finnes i overflatevann og i jordsmonn
• Vokser best ved temperaturer mellom 20 og 50°C
• pH 6-7 er mest gunstig for vekst av bakteriene
• Vokser best i biofilm sammen men andre mikroorganismer (amøber, alger og andre
bakterier)
• Overføres ved å puste inn ørsmå vanndråper (aerosoler) fra varmt- eller kaldtvanns-systemer
• Sykdommen kalles legionellose som kan gi legionærsykdom (dødelig) og pontiacfeber

Vitenskapelig dokumentert effekt -klordioksid
• Gagnon GA m.fl.
”Disinfection efficiacy of chlorite and chlorine dioxide in drinking water biofilms”.
(Water Research. 2005)
• Srinivasan A m.fl.
”A 17-month evaluation of a chlorine dioxide water treatment system to control Legionella species in a hospital water supply”.
(Inf control and hospital edipdem. 2003)
• Walker JT m. fl.
”Control of Legionella pneumophila in a hospital water system by chlorine dioxide”.
(J Indust Microbiol. 1995)
• Pavey NL, Roper M
”Chlorine dioxide water treatment – for hot and cold water services”.
(The Building Services Research and Information Association (BSRIA) technical note TN 2/98)