Målet med Build Up Skills er å etablere en handlingsplan for å øke kompetansen om energieffektiv bygging og rehabilitering samt bruk av fornybar energi i bygg blant de utførende i byggenæringen.

Hensikten er at byggenæringen i Europa skal styrke sin konkurranseevne og ha tilstrekkelig kunnskap for å nå målene om lavere energibruk i bygningsmassen, lavere utslipp av klimagasser og innføring av "nesten null energinivå" som standard for nye bygninger.

Statens bygningstekniske etat (BE) har tatt initiativ til norsk deltagelse i Build Up Skills.
– Dette blir et viktig grunnlag for videre arbeid med kompetanseheving i byggenæringen. Jeg er derfor glad for at mange aktører i byggenæringen har sluttet opp om dette prosjektet, sier Morten Lie, direktør i BE.

Gjennom Lavenergiprogrammet skal BE, Enova, Byggenæringens Landsforening og bransjeforeningene for byggmestere, rørleggere, murere og entreprenører samarbeide om å finne gode tiltak for å heve kompetansen på energiområdet i næringen. Kompetansebyggingen skal være rettet inn mot praktisk byggevirksomhet. Lavenergiprogrammet vil inviterere aktører i næringen til å bidra inn i prosjektet gjennom deltagelse i en bredt sammensatt referansegruppe.

EUs klimamålsetninger fastsetter at EU skal oppnå 20 % energieffektivisering, 20 % mer produksjon av fornybar energi og 20 % reduksjon i klimagassutslipp innen 2020. EU-kommisjonen har anerkjent at satsing på kompetanse er avgjørende for å nå 20-20-20-målene og avgjørende for å fremme bærekraftige og grønne arbeidsplasser frem mot 2020. Byggenæringen er én av samfunnssektorene det satses på. Gjennom satsing på utdanning og etterutdanning skal Build Up Skills bidra til at energi- og miljømål kan nås samtidig som byggenæringen styrkes og utvikles i en miljøvennlig retning.

Det legges opp til bred erfaringsdeling mellom EØS-landene. Dette innebærer at norsk byggenæring og myndigheter gis anledning til å dele og hente erfaringer fra kompetansetiltak i andre EØS-land.
- Vi gleder oss til å lære mer om arbeidet som gjøres for systematisk kompetanseheving i byggenæringen i andre EØS-land. Vi tror også at erfaringene vi har gjort oss i Lavenergiprogrammet de siste fire årene vil ha overføringsverdi sier Guro Hauge, daglig leder i Lavenergiprogrammet.

Fakta om Build Up Skills i Norge
Build Up Skills er et EU-prosjekt for å identifisere og prioritere tiltak for systematisk kompetanseheving blant håndverkere for energieffektiv bygging, rehabilitering og bruk av fornybar energi. Blant annet skal håndverkere ha tilstrekkelig kunnskap, slik at bygningsenergidirektivets mål om nesten nullenergibygg som bygningsstandard kan nås innen 2020. Som en del av prosjektet skal det utarbeides:

- En status quo rapport, som angir kompetansenivået blant de ulike profesjonene i næringen, mht. energieffektiv bygging og rehabilitering, samt bruk av fornybar energi
- Et veikart, med forslag til konkrete tiltak for å heve kompetansenivået på energiområdet blant de utførende i byggenæringe.
- En implementeringsplan, som angir hvordan forslagene kan implementeres. Det skal søkes enighet mellom myndigheter og næring om ansvar og rolle for implementering av tiltakene.

Partnere i prosjektet er Statens bygningstekniske etat, Lavenergiprogrammet, Byggenæringens landsforening, Byggmesterforbundet, Entreprenørforeningen for bygg og anlegg, Rørleggerbedriftenes landsforening og Norske murmestres landsforening og Enova. Lavenergiprogrammet er prosjektleder for den norske oppfølgingen. Programmet deltar også på europeiske samarbeidsmøter sammen med Statens bygningstekniske etat, som er koordinator mot EU-kommisjonen og prosjekteier. Hensikten med det europeiske samarbeidet er å dele erfaringer og lære av kompetansetiltak i andre EØS-land.

Prosjektet skal gå over 18 måneder. Prosjektkostnadene er estimert til ca. 350.000 Euro hvorav EU-kommisjonen dekker ca. 310.000 Euro gjennom programmet Intelligent Energy Europe (IEE). Resten av kostnadene dekkes av egeninnsats fra Enova og Statens bygningstekniske etat