Prototypen forelå august. 2007 , og i mellomtiden er PLS-en videreutviklet. Frem til nå er det laget ca 27 stykker, og det ligger 50 stk i bestilling der 30 er forhandsolgt, ifølge selskapet er det nå den store produksjonen starter.

- Dette er banebrytende, sier Erling Hvidsten, avdelingsleder Automatikk & Energi hos Hamstad AS i Trondheim.

Ideen bak PLS kom allerede på 1960-tallet da stigende krav til fleksibilitet kom i den amerikanske bilindustrien. Det ble et tydelig behov for nytt styresystem som kunne erstatte rele- og timer-styring for produksjonsmaskinene.

PLS, forkortelse for Programmerbar logisk styring heter på engelsk Programmable logic controller (PLC)) og er en datamaskin som brukes for å automatisere gitte oppgaver. I industrien har PLS tatt over oppgavene for hundrevis eller tusenvis fra releer.

Fordelene med PLS, kontra konvensjonelle undersentraler er kommunikasjonsfleksibilitet, beregningsnøyaktighet og den lave feilfrekvensen på komponentene.

- Mange har brent seg på å lage gode PLS-systemer, men de har enten hatt lang engineeringstid eller problemer med komponenterkostnaden, sier Hvidsten.

Nå mener han at Hamstad har løst begge delene, og kan presentere en PLS som er skreddersydd for byggautomatisering.

Han mener at denne PLS-en har en helt annen brukervennlighet enn det som har vært vanlig hittil. Blant annet ved hjelp av "touch display" i høyoppløselige farger, som man med enkelhet, kan peke seg frem til det systemet man ønsker. I tillegg er det innebygget java- webgrensesnitt, slik at systemene kommer direkte på internett om ønskelig.

Utviklingen er et samarbeid med hollandske Omron, og produksjonen foregår dermed i Holland, mens PLS-ene settes sammen i Norge. Produktet har fått navnet CJ1B-V2e, et navn som er i tråd med andre automasjonsprodukter fra Omron.

Hvidsten understreker at denne nye PLS-en først og fremst skal ivareta interne prosjekter.

- Vi leverer mye automasjon på bygg i hele Norge. Prosjekteringen skjer i Trondheim og igangkjøring, support og service, ivaretar respektive regionsavdelinger. På bakgrunn av økt ordreinngang, er vi godt i gang, med i første omgang, ansettelsen av 2 nye medarbeidere på avdeling, Automatikk og Energi, her i Trondheim.

- Tidligere kjøpte vi automatikkkomponentene av konkurrentene. Nå har vi endelig dette produktet i eget hus, sier han.